Lukácsi evangéliuma

A határőrizeti célú ideiglenes kerítésről - mert még nem hallottunk róla eleget...

2018. március 10. 00:52 - Lukácsi Katalin

hungary-serbia_border_barrier_wikimedia-org.jpg

És mára jöjjön az a téma, amely nélkül egy rendes, tisztességes állampolgárnak, különösen, ha fehér keresztény, aludni sem volna szabad. A Hiszekegy-be is be kellene építeni, valahogy úgy, ahogy a két világháború között a mindennapi tanítás a nemzeti hiszekeggyel indult… Elnézést a sok profán avagy deszakralizáló párhuzamért, de a kerítés jutott mostani szigorú böjtös péntekemre, és van bennem némi fásultság a témát illetően. Szépen összefoglalja a 2010-18-as Orbán-kormányok működését, hogy feltehetően nem az Alaptörvény lesz az emlékezetben legmaradandóbb szabályozása, hanem a 1401/2015. (VI. 17.) számú kormányhatározat a déli határzár építéséről.

Amikor a Szemlélek szervezte Hogyan politizálna Jézus? (ahonnan a posztsorozatom is a címét kölcsönözte) vitaesten beszélgettünk, egy hallgató föltette a következő kérdést: keresztény gyakorlat szerint mi a helyes lépés akkor, ha a keresztény megoldást az emberek csak kisebbsége, akár 49 %-nyian támogatják? Fontos kérdés. Itt a keresztény gyakorlat nem hinném, hogy eltérő volna univerzális és működő közösségszervezői, vezetéselméleti módszerektől. Mert valóban egy szempont az igazsághoz való ragaszkodás, ami a legfontosabb, és amire kötelezve vagyunk, de ez a szempont nem temetheti maga alá teljes egészében a közösség egyben tartásának és a béke megőrzésének feladatát. Még Jézus is mond olyat, hogy nem oszt meg minden igazságot tanítványaival (bár örömmel megtenné), hiszen nem mindre készültek még fel.

A déli határzárat, egészen a pontosan a határőrizeti célú ideiglenes kerítést (az ideiglenes jelző bejáratott már a magyar történelemben…) nemhogy Magyarország 51 %-a, hanem minimum 77 %-a támogatja. Azért írom, hogy minimum, mert most csak 2015 szeptemberi felmérést találtam, azóta ennél akár magasabb is lehet ez az arányszám. Tehát ha esetleg keresztény elvekből kiindulva a kerítés gondolatát elvetnénk, a kerítést igénylőinek magas aránya akkor is el kellene gondolkodtatnia bennünket. Természetesen a többség dönt érve nem egy univerzális érv, az erkölcsöt nem írhatja felül, és a többség is tévedhet, hajaj… Itt viszont a keresztény elveket a kerítés (önmagában) nem írja felül.

Miért fogalmazok és érvelek ilyen körülményesen, amikor a jobboldalon politikai krédó a kerítés helyessége? Mert az én politikai ethoszommal nem vág egybe a kerítésépítés gyakorlata. A kerítésépítést azonban sokféleképpen lehetett volna kommunikálnia a kormánynak – már ha maradt volna még valamilyen más mondanivalója ezenkívül.

A menekültekkel vagy migránsokkal való (itt teljesen mindegy, hogy melyik) embertelen bánásmód sehogy nem fér bele a keresztény elvekbe, de egy kerítés megépítése és a hatóságok esetleges embertelensége két teljesen különálló jelenség, és nem kell, hogy az egyikből a másik következzen. A magyar kormánynak ráadásul kötelessége a schengeni határok védelme. Hogy Európában a határzárak újra divatba jönnek, ez számomra aggasztó, mert az Európai Unió egyik legfontosabb áldása és az egyik legvágyottabb vívmánya (különösen valaha még a vasfüggöny mögül nézve) a határok eltűnése volt. A menekült vagy migráns válság azonban története talán legnagyobb kihívása elé állította Európát. A déli határzárunk nevében egyelőre ott van az ideiglenes jelző, meglátjuk, hogy ez a helyzet tényleg ideiglenesnek bizonyul-e Európában. Ha a magyar történelem egészét nézzük, a szovjet katonák ideiglenes itt tartózkodása valóban ideiglenesnek bizonyult. És az is igaz, hogy mióta létezik az Európai Gazdasági Közösség, majd az Európai Unió újra és újra létét meghaladó kihívásokkal nézett szembe, de még mindig létezik.

Hogy a kerítés felépítésével a magyar kormány működő állam látszatát keltette, az nem baj.

Hogy észlelték a problémát, és volt hozzá víziójuk, az sem baj.

Hogy más mondanivalóval nem ajándékoztak meg minket, az viszont baj.

Az olyan közösség, mint a Viszlát Kétharmad mozgalom, lehet single issue kezdeményezés, de egy kormány: nem.

Nem leszek talán demagóg azzal, ha azt mondom, hogy a kerítés valóban megnehezítette az illegális migrációt, de azért Magyarország problémáit egy csapásra nem oldotta meg. Nemcsak azért hazug az áprilisi választás tétjévé a kerítést tenni, mert egyetlen ellenzéki párt sem akarja azt lebontani, hanem mert a magyar embereket más kérdés is foglalkoztatja, sőt, még csak nem is a migráció a leginkább.

 

Megejtő az a romantikus kép, amit a Wikipédia őriz a szerb-magyar határzárról. Bőr Benedek fotója.

* * * * * * *

Ezen bejegyzés is egy posztsorozat része, amelyet a nagyböjt alkalmából indítottam. Arra teszek kísérletet, hogy 46 napon át mindennap konkrét politikai (de nem pártpolitikai!) témák mentén keressem azt, mi lehet Jézus álláspontja. Kizárólagosság nélküli töprengések, vállaltan gyarló és töredékes útkeresés, „az Úr arcának keresése”, ahogyan azt XVI. Benedek pápa írta A Názáreti Jézus című trilógiájában. Fogadjátok szeretettel, türelemmel, megértéssel. Imádkozzunk és gondolkodjunk együtt!

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lukacsikatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr5213728232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.11. 09:32:06

Pedig ez az 5 legfontosabb téma egyike. Azaz szükséges róla sokat beszélni.

énisfélek 2018.03.11. 09:54:16

Az senkinek sem tűnik fel hogy akik most, a választások előtt egyetértenek a kerítéssel, azok közül két évvel ezelőtt hányan tiltakoztak a kerítés ellen? És ha most hatalomra kerülnek, azután hirtelen ismét megváltozik a véleményük?

Morgo1229 2018.03.11. 10:09:10

Dehogynem a legfontosabb. Viktor egy allamferfi. Kiveteles tehetsegu. Evtizedekre eldol a haladas iranya orszagunk es Europa szamara. De ha te csak addig latsz el hogy jaj rossz a korhazi kaja.... hadd nyugtassalak meg Hollandiaban is szar. Pedig egy het 8400 euro volt. Es nem is magan korhazban.

Treff Bubi 2018.03.11. 10:21:27

@Morgo1229: de pl. mivel csak fél évvel későbbre kapsz időpontot műtétre, addig sem kell azt a moslékot enned. Nézd a pozitív oldalát:)

morph on deer 2018.03.11. 10:27:50

@énisfélek:
“És ha most hatalomra kerülnek, azután hirtelen ismét megváltozik a véleményük?”

Arra gondolsz, hogy netán ugyanolyan gyorsan változna az ő véleményük is, mint orbáné?

A helyzet az, hogy jelenleg kizárt egy egypárti hatalomátvétel, tehát kénytelenek lesznek egyeztetni egymással. Mindenkinek viszont nem hiszem, hogy egyszerre és egy irányba változna a véleménye.

Egyébként attól, hogy a kerítés ott áll még lehet normálisabban bánni az ott jelentkezőkkel, normálisabban intézni a dolgokat, mint jelenleg. Hacsak az ott váró szerencsétlenek szándékos szivatását kihagyjuk, már kezd is hasonlítani egy civilizált eljáráshoz ami ott történik.

conchita wurst 2018.03.11. 10:34:01

1. szerintem se bontaná le a kerítést a jobbik-ballik kojala -nem merné-, mert e nélkül is 2 hét alatt bezuhanna a népszerüségük a béka segge alá, mint 2006ban a választások után

2. szerencsére ezt nem fogjuk kipróbálni, mert többnyire a Fideszre szavazunk

3. A következő Orbán ciklusban nem a kerítés léte vagy nem léte lesz a kérdés, hanem az, ogy Mertkell fizesse ki a kerítést kamatostól, és minnél hamarabb vegyék fel a szerbeket az Unióba azt szarakodjanak a migrincsekkel ők

Etniez 2018.03.11. 10:36:12

@énisfélek: Például? Egyedül Gyurcsány volt kerítés ellenes tudtommal.

Etniez 2018.03.11. 10:37:02

@Morgo1229: Aztán a haldokló nyugaton csak 10 évvel tovább élnek az emberek...

conchita wurst 2018.03.11. 10:38:07

@morph on deer: Nem kell ennél civilizáltabb eljárás, hisz a kutya sem hívta őket ide, sőt reklámozzuk a kiindulási országokban - erre ne induljanak.

A cél az elrettentésük, nem a simogatásuk. A civilizált németek fizetnek a törököknek és a líbiaiaknak, hogy lőjék a migrincseket, úgyhogy nem kell a rossz duma: a kerítést ki kell fizetniük, kamatostól.

morph on deer 2018.03.11. 10:49:43

@Morgo1229:
“Evtizedekre eldol a haladas iranya orszagunk es Europa szamara.”

Simmel.
Csak éppen az irány rossz.
Európa közepén Európa ellenes és hangsúlyosan oroszbarát politikát folytatni szerinted mennyire okos dolog?
Vagy a XXI-ik században egy feudálbolsevik rendszer, zsengén nemzetiszociális beütéssel és parancsuralmi vezényléssel mennyire korszerű, mennyiben szolgálja az ország fejlődését, felemelkedését?

Ide tartunk megint, az “urak” és “szolgák” rendszeréhez, a hol viktorka szeretne lenni a király a várban, míg mamelukjai “megelégszenek” ilyen kiskirályi rezidenciákkal, mint ez például, de nyilván megérdemlik, meg ha már úgyis összespórolták a rávalót a szorgos munkájuk béréből... Vagy valami.

444.hu/2018/03/10/a-8-legjobb-belso-kemfoto-abbol-a-vadaszkastelybol-ami-nem-lazar-janose

nu pagagyí 2018.03.11. 11:01:54

Nem a kerítés magában borzasztó, hanem azok az eszmék, amit a kormány ennek kapcsán eredményesen sulykol az emberekbe. A kerítés persze jelkép, a hatalom által bezárt nemzet jelképe.

A kormány emberi mivoltukból kivetkőzött zombikká próbálja átformálni a népet. Legális lett az erőszakkal való fenyegetőzés, persze csak az, amit az általuk fizetett és/vagy felheccelt személyek, csoportok, sajtó művelnek. Leszámolás zajlik a "migráncsozás és sorosozás" árnyékában minden olyan eszme ellen, ami veszélyeztetheti a kizárólagos hatalom megtartását. A bolsevista párt megszállta az államot. Az alkotmányban elismert egyéni szabadságjogok gyakorlását alsóbbrendű jogszabályokkal ellehetetlenítették. Mindent felszámolnak, ami a hatalom és az ember közt állhatna, hogy dróton rángathassák az egzisztenciális kiszolgáltatottságba került tömeget. Előbbi célt szolgálja a civil jogvédő szerveződések elleni hajsza, a kultúra és média központosítása. Egyelőre még nem ismert milyen mértékbe hatolt be a hatalom az ellenzéki pártokba, de erős a gyanúm, hogy pont eléggé. Sajnos a hatalom nem a közért harcol ilyen vehemensen és könyörtelenül, nem szól ez másról, mint pénzről és vagyonról, természetesen a köz rovására. Egy haszna lehet ennek az egésznek, ha egyszer sikerül a népnek megbüntetni a kiszipolyozóit. Sajnos ez a magyar történelemben még nem jött össze, megúszta Horthy, Rákosi és Kádár is. Remélem Orbán nem fogja. És veszte pont az lesz, ami olyan sikerül neki, a nép aggály nélkül fogja alkalmazni vele szemben azokat az erőszakos módszereket, ami jelenlegi sikereinek záloga.

rallus 2018.03.11. 11:06:30

Az ellenzék 2002-ben azzal kampányolt, hogy az ország jó irányba fejlődött, de ők majd mindent még jobban csinálnak és több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak... Aztán egyszer csak itt volt az IMF és Irina Ivaschenkó a helyszínen ellenőrizte Bajnait, nehogy a hitelük is szőröstől-bőröstől eltűnjön.
Most meg a kerítés, aminek építésekor extázisban üvöltöztek, amiért Orbán akadályozza Gyuri bácsi népboldogító terveit...

Ratyi Manó 2018.03.11. 11:06:53

ha nem nyer a Fidesz, Soros lebontja a kerítést!

nu pagagyí 2018.03.11. 11:14:10

@Morgo1229: "Viktor egy allamferfi. Kiveteles tehetsegu." Hát, volt egy pár ilyen már a világtörténelemben. Hitler is kivételes tehetség volt, de azt hiszem, végül senki nem köszönte meg politikájának az áldásait.

morph on deer 2018.03.11. 11:16:25

@conchita wurst:
“A cél az elrettentésük, nem a simogatásuk.”

Gondolom a Semjén is a rénszarvasok elrettentésén fáradozik! És milyen jól csinálja! Azóta már egy darab rénszarvas sem jött erre, amióta olyan hősiesen elrettentette őket!
Fogadjunk, hogy te se láttál egyet se!
Na ezért kell lőni a rénszarvasokat is! Látod, hogy működik..!

Amúgy szerinted a gyors és emberséges ügyintézés aminek eredménye képpen ugyancsak nem jutna be senki, akit nem illet menedékjog mitől lenne “simogatás”?
Azon felül, hogy nem járatnánk le az országot a bunkó viselkedéssel, nem érdemelnénk ki a “barbár” jelzőt, továbbá nem tetéznénk a nyűgeit feleslegesen azoknak, akiknek egyébként is épp elég van...?
Attól itt még nem lennének többen egy darabbal sem, hogy mi normálisan, mindenféle hőzöngés meg habverés nélkül tesszük a dolgunkat!

Az EU nem kérte a kerítés építését, az EU határvédelmet várt el, amihez felajánlott segítséget is, de dicső vezérünk nagy mellénnyel elutasította, mondván meg tudjuk mi az oldani magunk is, nemzeti hatáskörben! Így is történt.

Azért érdekelne, hogy mi fog történni, ha az EU emlékeztetni fogja orbánt a saját kijelentéseire, és ezek után ajánlani fogja, hogy akkor egye csak meg amit főzött, - és nem fizet egy vasat sem egy olyan kerítésért, amit ‘nem rendelt meg’!

Hadat üzenünk?
Szijjártó megint óbégatni fog, és kikéri?
Viktorka bojkottot hirdet minden EU-s termékre?
Kibasszuk a Mercedest viszonzás képpen?
Vagy csak simán átállunk az ázsiai testvérekhez, most már tutira, nyiltan is?

Érdekes lesz.

morph on deer 2018.03.11. 11:18:01

@nu pagagyí:
Eddig ez messze a legjobb summázata a dolgoknak! Gratula!

nu pagagyí 2018.03.11. 11:18:35

@Ratyi Manó: Felesleges lebontani, olcsóbb ajtót tenni rá.

conchita wurst 2018.03.11. 11:25:42

@morph on deer: "Amúgy szerinted a gyors és emberséges ügyintézés aminek eredménye képpen ugyancsak nem jutna be senki, akit nem illet menedékjog mitől lenne “simogatás”?"

S honnan veszed hogy most nem emberséges?

"Azon felül, hogy nem járatnánk le az országot a bunkó viselkedéssel, nem érdemelnénk ki a “barbár” jelzőt"

Sem a migrincsek véleménye nem érdekel, sem a nyugatiaké akik régen is, ma is lövetik a négereket, arabokat. Ezt meg is mondom az arcukba, mert sok nyugati migriimádóval dolgozom aztán onnantól kuss van.

"Az EU nem kérte a kerítés építését, az EU határvédelmet várt el, amihez felajánlott segítséget is, de dicső vezérünk nagy mellénnyel elutasította, mondván meg tudjuk mi az oldani magunk is, nemzeti hatáskörben! Így is történt. "

Egyetértek, csak a magyar határt védik az egész EUban, a többi határt úgy látszik az EU védi, mert keresztbe kasul járkálnak a terroristák rajta

Jakab.gipsz 2018.03.11. 11:27:01

Lukácsi ! Döntsd el végre, Te miért kampányolsz. Te ki vagy és mi a f. akarsz. Az f. jelentését a fantáziátokra bízom, nem feltétlenül goromba, de annak szántam.

Azért mert, ha kampányolsz egy törvényesen megválasztott keresztény demokrata kormány ellen, akkor ezt egy "hightech gender diktátum" érdekébe teszed, ezt vedd végre valahára észre.

Lukácsi mentségére szólva, csak egy tapasztalatlan, figyelmetlen fiatal nő, véleménye az amit, elénk tár, ennyi.

morph on deer 2018.03.11. 12:36:33

@conchita wurst:
“S honnan veszed hogy most nem emberséges?”

Szerinted az mennyire az, hogy a segélyszervezeteknek tilos élelmet osztani, WC-ket és tisztálkodási lehetőséget biztosítani a szabad ég alatt várakozóknak? Vagy akár orvost a beteg gyereknek, aki megfázott az esőben, mivel nem volt hol várakozni, csak a szabadban..?
Ezekről te is tudhatnál, ha érdekelne, bár már az újságírók sem mehetnek oda.

“a többi határt úgy látszik az EU védi, mert keresztbe kasul járkálnak a terroristák rajta”

Mint Abdeslam néhányszor Győrben, Budapesten, meg még ahol éppen akart, miközben a TEK orra alatt ezrével vették a SIM kártyákat? Érdekes módon azóta sem hallottunk róla, hogy honnan volt forintjuk minderre.
Csak nem valakitől, akit a “terroristák bankára” jelzővel illetett az FBI korábban?
Tudod, akinek ingatlana is volt a Cinege utcánál..? Ki tudja.

Mindenesetre nyilván erről is Brüsszel meg a Soros tehet, mert ugye ki más!
Biztos kevés volt a plakát, és azért nem sikerült őket megállítani..:))

conchita wurst 2018.03.11. 12:45:06

@morph on deer: "Szerinted az mennyire az, hogy a segélyszervezeteknek tilos élelmet osztani, WC-ket és tisztálkodási lehetőséget biztosítani a szabad ég alatt várakozóknak? "

Mindezek kitünő szinten biztosítva vannak, jobb ellátást kapnak a migrik mint a magyar hajléktalanok. A soros szervezeteket pedig nemzetbiztonsági okokból jobb távol tartani a migrincsektől, elvégre ők tanították be az összes nofingerprint Alit még a balkánon.

"Mint Abdeslam néhányszor Győrben, Budapesten, meg még ahol éppen akart, miközben a TEK orra alatt ezrével vették a SIM kártyákat?"

Abdeslam nyugatról jött ide, így lassan a nyugati határt is le kell zárni a színesbőrüek előtt. SIM kártyát meg bárki vehet, mi köze a TEKnek ehhez? Én külföldön, nyugaton élek itt is vehet bárki SIM kártyát egy Tescoban v. benzinkúton.

morph on deer 2018.03.11. 12:57:41

@Jakab.gipsz:
“Lukácsi mentségére szólva, csak egy tapasztalatlan, figyelmetlen fiatal nő, véleménye az amit, elénk tár, ennyi.”

Azért ez valóban egy orbánhitű “úriemberre” jellemző, igazi “férfias” gesztus így megvédeni a hölgyet, valljuk be...
Mint ahogy te is bevallottad, hogy nyilvánvalóan ismered a szerzőt, annak ellenére, hogy néhány sorral korábban még a “Te ki vagy..” kérdést is feltetted.
Most már tudjuk, hogy ez csupán stilisztikai elem, úgynevezett ‘költői kérdés’ lehetett csupán, hiszen azt is elénk tártad, hogy ismered a szerzőt, - lásd az idézetet fent.

Azért én a te helyedben olyan durva kijelentésekre nem ragadtattam volna magam, mint “demokrata” meg “keresztény”, mert a kormánnyal összefüggésbe hozva ezek szinte már a blaszfémia határait feszegetik!

A “hightec gender diktátum” gondolom a WiFi-n keresztül is irányítható legújabb dildóra vonatkozó mondatrész, ugye?

Bár, ha belegondolok, annál a csokornyi avíttas bornirt bránerrel szemben akik a jelenlegi kormányzatot alkotják, ez kifejezetten üdítő alternatívának látszik, nem gondolod?

morph on deer 2018.03.11. 13:02:46

@conchita wurst:
“itt is vehet bárki SIM kártyát egy Tescoban v. benzinkúton.”

Próbálj kérni - csak szerényen - kétezer darabot, és szólj, hogy készpénzzel fogsz érte fizetni.
Aztán várj még legalább öt percet nyugodtan, amíg az MI5 odaér.
Innen ennél jóval többet vittek ki, és biztos, hogy nem a Tescoban vették egyesével.

conchita wurst 2018.03.11. 13:08:18

@morph on deer: "Innen ennél jóval többet vittek ki, és biztos, hogy nem a Tescoban vették egyesével."

Mi biztos, s mitő?
süti beállítások módosítása