Kereszténydemokrata útkeresés

Politikai önvallomás

2018. március 25. 01:58 - Lukácsi Katalin

mibol_propeller-hu.png

Ha bármi olyat teszek vagy nyilatkozok, amivel apró, de fájdalmat okozok a nyakunkra nőtt pártnak, akkor hazafias alapon való felbuzdulásból vagy kiosztott feladatként azt hozzánk fel velem szemben, hogy gerinctelen vagyok, már minden pártban jártam, túl fiatal vagyok, zavaros, nem találtam meg még a helyem. A gerinctelenség vádját nevetségesnek tartom, de az útkeresés kigúnyolását jogosnak, ezért érint érzékenyen. Épp itt az idő, hogy reflektáljak saját utamra. A politikai vélemény változtatásáról fogok írni, és ehhez lehetek én szemléltető ábra. Mostanában nagyon szeretem úgy gondolni, mintha mindig azt mondtam volna, amit most, de ez nincs így.

Tovább
Szólj hozzá!

A legsúlyosabb témáról: az abortuszról

2018. március 24. 01:35 - Lukácsi Katalin

botticelli_cestello_annunciation_edited.jpg

Talán a legnehezebb témáról veselkedek neki ma cikket írni, amely Damoklész kardjaként végig a fejem fölött lebegett, mióta bele kezdtem a cikksorozatba. Péntek van, szigorú böjt. Nagypéntek előtt már az utolsó. Hogy repül az idő. Ma az abortuszról, és természetesen nem az abortuszról, hanem a magzatvédelemről fogok írni.

Nem akarok ironizálni, hiszen itt tényleg az életről van szó. Az életről van szó, és éppen ezért szomorú, hogy hisztéria alakult ki körülötte. A keresztény politizáló értelmiség vagy a mai politikai katolicizmus, keresztény fundamentalizmus rendre olyan színvonalon ragadja meg ezt a súlyos témát, mint Orbán Viktor a menekült/bevándorló válságot. Emberéletekről ilyen színvonalon vitatkozni nem lehet, sőt, tilos.

Tovább
5 komment

Egy jól működő demokráciában akár még a kórház privatizációról is szólhatna a közélet, és nem a taktikai szavazásról

2018. március 22. 23:03 - Lukácsi Katalin

korhaz-egeszsegugy-1024x576_24-hu.jpg

Csak hogy magamat is lehetetlen helyzetbe hozzam, amikor készítettem a posztterveimet, beírtam olyan témákat is, mint amiről most fogok. Halogatom már egy ideje, de kicsit motiváció is a számomra, hogy ebből a kérdésből, amiben a lehető legkevésbé tudok szakmai meglátásokat tenni, mégis mit hozok ki :D Ma a kórház privatizációt járom körbe.

Tovább
Szólj hozzá!

A kereszténydemokrata politika lényegéről

2018. március 22. 01:14 - Lukácsi Katalin

pilate-eccehomo-crosswalk-com.jpg

Vannak olyan politikai irányelvek, amelyekről nem én állítom, hogy a keresztényi politikai gondolkodást képviselik, hanem az egyház enciklikákban köteleződött el mellettük. Az egyik legfontosabb ilyen a szubszidiaritás. Nehéz ezt magyarra fordítani, kisegítés elvének szokták, de ezzel a fogalommal nincs kisegítve az érteni akaró fül, talán nem túlzok, ha egyszerűsítve ezt az önkormányzatiságnak és a különböző szférák autonómiájának fordítom.

Tovább
Szólj hozzá!

Kötélen rángatott egyházak - a politika és az egyházak viszonya

2018. március 21. 00:17 - Lukácsi Katalin

wp_20170404_18_11_38_pro_2.jpg

Mi az egyház? Ha egy kérdésnek nem szabadna a politika asztalára tartoznia, akkor ez az. A politika nem kompetens, csak a hívek, csak az állampolgárok és csak az egyházak. Összekuszálódott azonban a huszadik században az állam és az egyház, és így legfeljebb csak sokára lehetséges olyan szabad és politikafüggetlen szabályozás, mint mondjuk Amerikában. Írtam már arról, hogy az irányelvem “szabad egyház a szabad államban”, mit jelentene ez a jog és a finanszírozás szintjén?

Tovább
14 komment

Jézus vajon perelte volna a hamis tanúkat? - a gyűlöletbeszéd törvényekről

2018. március 20. 00:25 - Lukácsi Katalin

caravaggio_the_crowning_with_thorns_syndrome-de-stendhal-blogspot-com.jpg

A mostani téma is olyan, amiről biztos voltam, hogy írni fogok. És ha már tegnap értekeztem a szembenállásról és a gyűlölködésről, akkor most fogok írni a gyűlöletbeszéd szabályozásról. Sokszor leírtam már, hogy nem hiszek benne, sőt, károsnak tartom, ha a törvények betűjével szeretnénk pótolni az élő hagyományt, a megfelelő lelkületet. Ha büntetjük például a holokauszt tagadását, attól nem lesz kevesebb holokauszttagadó, legfeljebb körmönfontabban fognak fogalmazni. Az amerikai, a teljesen szabadjára engedő út vagy a kontinentális szigorúbb szabályozás a keresztényibb? Nem biztos, hogy van rá válasz, a saját véleményem fogom leírni.

Tovább
2 komment

Törzsi gyűlölködés helyett pragmatikus hazaszeretet

2018. március 18. 23:02 - Lukácsi Katalin

antall_es_goncz_timetoast.jpg

Együttműködni az ördöggel. A jogi elégtétel mellett ez is a hét egyik nagyot menő kifejezése volt. És ezzel Karácsony Gergely a teológia érdekeltségi területére lépett :D Attól még, mert valakivel nem értesz egyet, azért ne „ördögözd le” rögtön, különben tiéd a napi Németh Sándor-díj. Az említett lelkész egyébként Karácsonynál kivételesen szolidabban nyilatkozott Vona Gáborról, ördög helyett Odüsszeuszhoz, ki sok fele bolygott, hasonlította a jobbikos pártvezért. Kihez hasonlítaná akkor Orbán Viktort? Ajaj, jobb, ha erre a kérdésre inkább nem válaszol, mert így megmentjük Németh Sándort egy blaszfémiától… Szóval mai írásomban arra a kérdésre keresem a választ, hogy milyen keretei lehetnek a politikában az együttműködésnek. Krisztusi szemmel nézve a politikára, szabad-e együttműködni az ördöggel?

Tovább
2 komment

Csak ha szembenéztünk a múlttal, építhetjük a jövőt - az ügynökaktákról

2018. március 17. 23:30 - Lukácsi Katalin

rendszervaltas_eka_index.jpg

29 évvel a rendszerváltás után is kampánytéma lehet még az ügynök ügy. Mondhatjuk, hogy a kampány csúnya, csak hogy itt hivatalos levéltári papírokkal állunk szemben. A kormánymédia kampánytól függetlenül nap mint nap feketít be embereket, mondta azt Sorosról, hogy megölte az anyját, írta azt Hadházy Ákosról, hogy az ő „áldozata” meghalt, addig itt tényekkel állunk szemben: Szita Károly, Kaposvár polgármestere rokonairól is önként, „hazafias” buzgalomból jelentett. Kiket védünk az ügynökakták takargatásával?

Tovább
13 komment

Törvény helyett szeretettel ösztönözzünk az életre - az eutanáziáról

2018. március 17. 00:50 - Lukácsi Katalin

linkin-park-battle-symphony_please_just.png

Fogynak a nagyböjti, szigorú böjtös péntekjeim, a maival együtt már csak három van. Az egyik legsúlyosabb és érzékenyebb témát választottam mostanra, és ez az eutanázia. A héten sokat írtam erőszakról, erőszakmentességről, szó esett a halálbüntetésről is, amely cikkben már megemlítettem az eutanáziát. Cinikusan, kritikusan fogalmazva az eutanázia része annak a „szentháromságnak” (abortusz-meleg házasság-eutanázia), amellyel a katolikus értelmiség egy markáns csoportja a közbeszédet próbálja tematizálni, teljesen hibás és téves módon. Stratégiailag ez olyan bölcsességre vall, mintha az iskolában a tanár nem a gondolkodás szeretetét és a tanulással elérhető kincseket domborítaná ki, hanem az esetlegesen elvégzetlen házi feladat megtorlására koncentrálna.

Tovább
1 komment

Nem a cenzúra fenyegeti ma a sajtó szabadságát

2018. március 15. 23:05 - Lukácsi Katalin

nepszabadsag_helye_nepszabi_szerkesztoseg.jpeg

Miről másról írhatnék ma, mint a sajtószabadságról? Orbán Viktor megkönnyítette a dolgomat mai felháborító beszédével. Azok után, hogy Grósz Károlyt megszégyenítő módon erkölcsi, politikai és jogi elégtételt hirdetett ellenfeleinek a választások utánra, én többet nem szerénykedek, és vállalom, hogy szerintem a názáreti Jézus ostorral kergetné el őket a hatalomból, és különösen azért, mert gyűlöletkeltő politikájuk közben nem átallnak a kereszténységre és a szeretetre hivatkozni. A CÖF-öt kell, hogy idézzem: nem érdemelnek több esélyt! Azért írom ezt, mert a szabad sajtó helyzete a legaggasztóbbak közé tartozik ma Magyarországon. Itt nincs átmenet. Valaki vagy elutasítja azt a kormányt, amelyik a sajtóval ezt képes művelni, vagy számára nem érték a kiegyensúlyozott, hatalomtól független, sokszínű média.

Tovább
1 komment