Lukácsi evangéliuma

Átszavazhatunk egy DK-sra jobboldaliként?

2018. március 31. 12:08 - Lukácsi Katalin

szavazolap_2018.jpeg

Sokat írtam az elmúlt időben a Jobbikra való átszavazásról. Az egyik nagy dilemmája a 2018-as választásnak ez. De van egy másik dilemma is a jobboldalon, és ez a MSZP-re, DK-ra való átszavazás, különösen az utóbbi. Sőt, egy kiábrándult fideszes számára, még dilemmaként sem tud megjelenni a legesélyesebb DK-sra való átszavazás. Ami érthető. Ha bárhol egy kiábrándult konzi képes lesz átszavazni a NER-szűkítéséért egy DK-s jelöltre, ő lesz a választás erkölcsi győztese (mások számára a legnagyobb áruló, de ha a hősök megítélése egységes volna ma Magyarországon, nem volna semmilyen probléma). Gondoljunk azonban arra is, hogy baloldali, liberális állampolgárok Jobbikra való átszavazása ugyanúgy nagy lépés a félhomályba, és a Magyar Narancs cikkét olvasva, úgy fest, lesznek ilyenek, nem is egy. Én magam is a Jászságban abban reménykedem, hogy a helyi DK-s szavazók meg tudják majd haladni önmagukat, és ha nem is tömegesen, de számottevően átszavaznak majd Budai Lóránt jobbikos jelöltre. Illő tehát, ha én is teszek egy gesztust, és egy DK-s jelöltre való átszavazásra buzdítok.

Mielőtt a konkrét körzetre rátérek, fontosnak tartom, hogy erkölcsi megfontolásokat illesszek az elvtelennek tűnő „minden mindegy” taktikai szavazás alátámasztására. Tóta W. Árpád írta frappánsan azt, hogy a taktikai szavazás nem arról szól, hogy „bárkire” hajlandóak vagyunk átszavazni, hanem hogy „mindenki másra”, mint a fideszes jelölt. A hangsúly így érezhetően más. A taktikai szavazás nem a pártokról szól, és nem is arról, hogy ismét „politikusbútordarabokat” szeretnénk bejuttatni a parlamentbe melegedni. Hanem a választók közötti szövetségről és bizalomról, ahogy azt Petróczi Rafael cikkében a fogolydilemmához hasonlította. Alföldi Róbert nem azért szavazna át egy jobbikos jelöltre, mert Vona Gábornak akarja adni a szavazatát, hanem mert esélyt akar adni Magyarország megújulására. Amellett én sem tudnék buzdítani, hogy szavazzunk át Gyurcsány Ferencre, de az átszavazás során valójában nem a pártpolitikusok mellett köteleződünk el, hanem a többi átszavazóval kötünk egy láthatatlan szövetséget. Biztos vagyok benne, és így is van, hogy sok DK-s szavazó fog országszerte más párt jelöltjeire átszavazni. Annak a jobboldalinak, aki esetleg egy DK-sra való átszavazáson gondolkodik, ez jusson az eszébe, hogy ő nem az adott DK-s politikusnak köteleződik el, hanem DK-s szavazó honfitársaival köt egy laza, semmire nem kötelező, egyszeri, mégis szimbolikus szövetséget.

A konkrét körzet, amiről mesélni akarok, az a 12. kerület. Egy markánsan jobboldali, polgári körzet, ahol ráadásul a Fidesz egyik legvállalhatóbb arca, Gulyás Gergely indul, azonban csak 40 %-on áll (a taktikaszavazas.hu szerint). Az ellenzéki jelöltek közül pedig a legnagyobb támogatottsággal Bauer Tamás volt SZDSZ-es, DK-s politikusok van az első helyen. Véletlenül csöppentem be egy Facebook csoportba, ahol a körzet szavazói beszélik át a taktikai szavazásra buzdítás teendőit. Elámultam azon az aktivitáson, hogy ismert közéleti szereplők mint egyszerű civilek küzdenek azért, hogy a lehető legjobb esélyest találják meg a körzetben. Én is belevetettem magam, hátha Bauer Tamást személyesen meg lehetne győzni a visszalépésről, mondván ez nem a személye ellen szólna, hanem a körzet adottságából fakadna, érveltünk mi.

Kézen-közön végül sikerült személyesen felvennem a kapcsolatot Bauer Tamással, hosszan beszélgettünk az ország és a 12-ik kerület helyzetéről. Kiderült az, hogy nem fog visszalépni, mert saját álláspontja szerint ha rá nem is szavaznának át elégséges mértékben, az LMP-s jelöltre a DK-s szavazók sem tennék szükséges számban, és akkor már mégiscsak ő a legtámogatottabb ellenzéki. Ezt az álláspontot lehet vitatni, de mivel a körzetben nem történt felmérés, így tényekkel egyik oldal sem érvelhet, csak saját megfontolásaival.

Szeretném azonban megosztani az élményemet erről a beszélgetésről. Bauer Tamás DK-s politikus, zömével egyetért a DK mondanivalójának, és tartaná a pártfegyelmet egy esetleges DK-s frakcióban. Aki ennek ellenére vagy ezzel együtt jobboldaliként megfontolná, hogy mégis átszavazzon rá, szeretném pár szemponttal segíteni. Személyes beszélgetésem hatására egy tisztességes ember benyomását keltette, aki őszintén osztotta meg velem vívódásait. Sok politikussal adatott már meg beszélgetnem, tévedhetek, de valamelyest megtanultam különbséget tenni az őszinteséget illetően. Az is egyértelművé vált számomra, hogy Bauer Tamást nem a mandátum motiválja, és ő is racionális megfontolásokból marad jelölt. Az esélytelenség nyugalmával indult neki a kampánynak, töredékszavazatokat jött gyűjteni. Hódmezővásárhely döbbentette rá, hogy talán még sem lefutott itt minden.

A jobboldaliak és a DK-sok nézetkülönbségeit illetően Bauer Tamás elmondta azt is, hogy ő személy szerint nem azért nem támogatta a külhoniak kettős állampolgárságát, mert közömbös volna a külhoniak sorsa iránt, hanem mert a kettős állampolgárság saját meglátása szerint (korábbi külhoni politikusok véleményére is hivatkozott) elszívhatja az értelmiséget a külhoni régiókból, ami az ottani magyarság vesztet is jelentheti. Ezzel az állásponttal lehet vitatkozni, kell is, de jelzi, hogy nem egy nemzetellenes gondolkodóval állunk szemben. Bauer Tamás elutasítja a szociális demagógiát, azt már az SZDSZ-ben sem szerette, részben ennek is köszönhető a kilépése, ahogy a korrupciót is, szintén az egyik ok volt, amiért végül elhagyta a rendszerváltó pártot. Előterjesztője volt valaha egy átláthatóbb pártfinanszírozást sürgető törvénynek, amelyet azonban akkor nem fogadtak el. Képviselőként aktív munkát végzett és végezne.

Amely szempontokat most összeírtam, ez nem ellensúlyozza vagy teszi zárójelbe Gyurcsány Ferenc politikai tevékenységét, a külhoni magyarok ellen született szégyenteljes videót, és a nézetkülönbségek sokaságát, de egy embert formál meg a politikusból. Én tiszta lelkiismerettel tudnék átszavazni Bauer Tamásra, ha a 12-ik kerületben laknék, különösen abban a tudatban, hogy a Jászságban Budai Lóránt sikerét remélem. Teljesen legitim, és helyes, sőt, jó is, ha nem akarjuk feladni elveinket, és azért jobboldaliként egy DK-s politikusra nem szavazunk át. A legfontosabb most a részvételi hajlandóság, ha csak kín taktikai szavazósdival lehetne változást elérni, az a változás nem sokat érne. De ha mindezekkel együtt valaki mégis nyitott arra, hogy a 12-ik kerületben Bauer Tamásra átszavazzon, meg akartam nyugtatni, nem az ördöggel cimborál.

Szavazzunk a szívünk szerint akkor is, ha taktikailag szavazunk, tehát csak akkor osszuk meg a szavazatunkat, ha jó érvünk van rá, hogy nézetkülönbségeinket meghaladjuk. Én bátorítok mindenkit arra, hogy vannak ehhez jó érvek!

 

A kép forrása a 444.hu.

88 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lukacsikatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr4913796348

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Téves a 2018-as rendszerváltás gondolata 2018.04.05. 22:34:29

Márki-Zay Péter bemutatta – az elvileg – legesélyesebb ellenzéki jelöltek listáját, és arra buzdít, hogy szavazzunk rájuk, így eljöhet a rendszerváltás 2018-ban. Ez viszont téves. Nem lehet rendszerváltásról beszélni, ha a DK és az MSZP jelöltjeire hú...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lehetnék én is 2018.03.31. 23:31:56

A címre a válasz: még részegen sem.
Van egy két párt, amire kellő meggyőzés után talán. De a DK vagy az MSZP semmilyen körülmények között.
Nemcsak átszavazásra nem, hanem még koalícióban sem.
Bauer Tamás nem tartozik a pozitív eszköztárba a meggyőzésemnél.
De én csak 1 ember vagyok.

Fül~orr~régész 2018.03.31. 23:44:59

Na most váltál igazán komolytalanná és vállalhatatlanná.

laci_52 2018.03.31. 23:53:50

A DK, Gyurcsány és (ÁVH-s körmös Bauer fia) Bauer abszolúte vállalhatatlan, remélem nagyon sokunk számára elképzelhetetlen, hogy rájuk szavazzunk.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.03.31. 23:54:17

"Önök már idáig jutottak?" - kérdezte Károlyi Mihálytól francia tárgyalópartnere, amikor bemutatta szánalmas szedett-vedett "kormányát" 1918 őszén. A kérdés újfent aktuális

DarthVader 2018.04.01. 00:05:33

Hát, én Hevesben úgy voltam, a családdal együtt, hogy egyéniben Vonára szavazok, baloldali létemre, legfeljebb viszek magammal egy nylonzacskót és telehányom, de a kommenteket elnézve egy nagy büdös lómallért. Legalább nem kell szembeköpnöm magam.

Lukácsi Katalin 2018.04.01. 00:13:44

Kedves @DarthVader, a kommentelők simán fideszes trollok is lehetnek. A jobboldalon a DK elutasítottsága valóban magas, én mégis kaptam már olyan visszajelzéseket, hogy konzervatívként hajlandó átszavazni DK-s jelöltre. Arra kérném, hogy adjon még egy esélyt a gyöngyösi körzetnek és az országnak. Valamint szeretettel ajánlom a Márki-Zay Péterrel készült interjút a mostani Heti Válaszban, ő is kiáll amellett, hogyha nehéz is egy jobboldalinak, de lépje meg ezt.

odod94 2018.04.01. 00:29:26

Jelenleg DK-s, volt SZDSZ-es. Halmozottan hátrányos helyzetű részemről. :D
De nem abban a körzetben lakom, úgyhogy döntsenek legjobb belátásuk szerint a XII. kerületi választópolgárok.

Lehetnék én is 2018.04.01. 00:43:42

@Lukácsi Katalin:
Kérem a fideszes troll definícióját.
Az azért ne szerepeljen benne, hogy nem ért veled egyet.
MZP először tegyen le valamit az asztalra, legalább Vásárhelyen. Aztán adjon országos tanácsot. Neki sem könnyű. Az állhatatos szélkakas szerep nehéz is, meg nem is tart soká.
Várja meg, hogy azok a pártok hogy díjazzák, akiket nem akart a nevére venni, sőt szégyellt.

skylaner88 2018.04.01. 00:45:12

Mégis mi a francot keres még csak a politika közelében is Gyurcsány? Hogy a francban nem hajtották el? Nem hiszem el, hogy olyan régen lett volna amit művelt az országban/országgal, hogy el lehessen már most felejteni.

Teljesen mind1, hogy van egyéniben pát értelmes DK.s jelölt, ha bejutnak, úgyis a bukott Gyurcsány eszméi szerint fogják nyomkodni a gombot, miért menne szemben bárki a saját pártvezetésének akaratával, céljával?
Miért kéne támogatni egy bukott ember pártját egyetlen egy szavazattal is?
Nem bizonyította eleget a "rátermettségét"?
Miért kellene felhatalmazni egy bukott embert azzal , hogy beleszóljon az ország itányításába?

skylaner88 2018.04.01. 00:47:45

Lemaradt, hogy előbb kötném fel magam, minthogy Gyurcsányra szavazzak.

berne 2018.04.01. 02:43:13

Bauer Tamásra-Tamásokra szavazni 2018-ban. Ez most komoly?

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.04.01. 02:53:52

Nyilván, a jobboldaliak majd Ferkóra fognak szavazni, a magyarok ellen.

BiG74 Bodri 2018.04.01. 03:01:00

Rühellem a jobbikot, de itt helyben, oda adom nekik a szavazatomat.

Gleccsertetű 2018.04.01. 06:27:49

@Lukácsi Katalin: Katalin, akkor te milyen troll vagy? keresztény-konzervatív troll?

DFK 2018.04.01. 06:39:51

A DKra fehér ember nem szavaz. Keresztényként halálos bűn rájuk szavazni. Magyarként hazaárulás rájuk szavazni.
Egyenes gerincű emberben fel sem merül a kérdés.

Quadanium 2018.04.01. 07:18:47

Soha. Inkább még a Fidesz, mint a DK vagy MSZP.
Majs 4 év múlva nyerünk, de ezeket le kell végre klotyón húzni. Aztán/közben a Fideszt is.

Jakab.gipsz 2018.04.01. 07:20:26

Lukácsi, Lukácsi magának nincs ki a négy kereke, vagy süket és vak, itt és most ennél a demokratikus választásnál, Magyarország identitásáról és a jövőjéről van szó.

Igen szükségünk lenne egy szociálisan érzékeny, plebejus konstruktív demokratikus ellenzékre, pontosan azért, hogy az időnként elszemtelenedő új burzsoáziánkat, szemmel és féken tartsa, szót emeljen az elnyomottak érdekében, mint egy ellen pólust képezve, a Fidesz, ötlet rohamaival szemben (lásd, a Szingapúri modell majmolása, vagy bár mely más modell majmolása).

Ámde ennek a szocialista ellenzéknek, megszerezését nem bízhatjuk a globalista Soros által lefizette, civil nyilvánosság hatalmára, főleg nem Heller, TGM, Bauer, Schiffer, féle politológus kisebbségre, mert kultúrát teremteni nem tudnak azaz társadalmi problémákat előre látóan megoldani.

Ez utóbbiak, neo-marxistáink, tehetségtelenségüket már bebizonyították, a különböző ateista jog-állami konstrukciók, össze hablatyolása során. Van itt még más is amit tudniuk kell az éppen romlásnak induló ifjúságunknak. Nem vagyok pletykás de azért elmondom.

Az Orbán fejét leüvöltöző, Cohn Bendit , a 68-as párizsi diáklázadás vezér alakja a Ricoeur-t a "kontinentális filozófia" vezér alkotóját, a Sorbon filozófiai tanszék vezetőjét, kilógatta az egyetem emeleti ablakán, értsd szó szerint. A francia belügy-miniszterrel pedig azt közölte, hogy "csak baxni, akar", később pedig hivatásos politikusi munkáját szüneteltetve, elment "ovó bácsinak", ezek és hozzá hasonló emberek ma az általuk létre hozott "európai értékek" védelmezői.

Ön ugyebár lelkész és agit-prop titkár egy személyben, az "esélyesebb érdekében" vissza léptetések mellet a keresztény demokrata kormány ellen kampányol.

Tartok tőle, Ön és az ön jó szándéka, járatlan utat kövez ki, idejelenne fel ébredni, mert aki korpaközé keveredik, (...), és azzal is számot vetni, hogy 68 óta kiknek lett jobb hely Európa. Most amikor sokan hazánkban is társbérletet szorgalmaznak.

Ezt a mondást talán még ismerik, agy mosott libuskáink is, ideje a orránál tovább látni is.

U.i. Globalizált szép új világot akartok, ám legyen: vagy így, vagy úgy, de megkapjátok.

zenitó 2018.04.01. 07:43:22

Bauer "egy tisztességes ember benyomását keltette"... Igen,nagyjából annyira,mint a kedves AVH-s apukája. Tisztességes magyar ember nem szavaz görényre.

lobster thermidor 2018.04.01. 07:44:36

Mesèlje már el valaki, hogy mitől "konzervatív" a jobbik, vagy a fidesz?

William Kidd 2018.04.01. 08:04:24

A koromtepkedo, zsido AVH-s osbolsevik fiat behuzni? Ez mar tullepi a hazaarulas fogalmat. Ezek az emberek mind a Rakosi rendszerben gyokereznek.

MACISAJT 2018.04.01. 08:06:33

"Lukácsi Katalin szerint Jézus a Pride-on vonulna
2017. dec. 28. - Kapaszkodjanak meg: a KDNP-ből kiugrott Lukácsi Katalin szerint Jézus a Pride-on együtt vonulna a homoszexuálisokkal, mindezt pedig felebaráti szeretetből tenné."

Már meg már oda jutott hogy az ávéhá rémének a körmös bauernek a fiacskáját, az szdsz-ből dk-s gyurcsanyistává avanzsált bauer tamást ajánlgatja errefelé...

A kérdés, kedves elvtársak és elvtársnők nem az hogy mi lesz április 8-án.
Hanem hogy mi lesz utána, miután most a maradék látszólagos hitelességeteket is örökre kinyírtátok.

Muhaha

CM2131 2018.04.01. 08:09:36

Egyetlen taktikai szavazás létezik most, a Fidesz. Minden más káros az országra.

csorsza 2018.04.01. 08:12:54

Hányinger, amit írt, Lukácsi Katalin.
Szánalmas, identitászavaros, kétségbeesett emberek szavaznak a DK-ra, Jobbikos létükre, és vice versa. Az ilyen, remélem, utána jól szembeköpi magát másnap reggel a tükör előtt. Bár dehogy, ahhoz jellem kellene.

DK-RA, MSZP-re, ilyenekre meg eleve nem szavaz normális ember.
És 2018-ban Bauer Tamást ajánlgatni jelöltként???? Idióta...

Kivlov 2018.04.01. 08:20:27

Aki tényleges jobbikosként a ballibsikre szavaz, az másnap hogy néz tükörbe?

jajdehülyevagyok 2018.04.01. 08:30:49

Ha Gyurcsány szekerét akarja tolni valaki, de a következményekért vállalja is fel a felelősséget!

jajdehülyevagyok 2018.04.01. 08:36:28

@skylaner88: a DK Gyurcsány pénzéből (már amennyire az övé), finanszírozott párt, ami azért létezik, mert az elnöke beteges rivalizálását szolgálja Orbánnal, akivel ő meg akar mérkőzni. Nem az ország a nemzet a haza a cél, csak Gyurcsány bosszúvágya, mert nem fogta fel, hogy nem Orbán győzte le, hanem ő maga egy alkalmatlan pancser.

nick papagiorgo 2018.04.01. 08:38:31

Elnézést kérek, nekem ez az egész átszavazósdi elég zavaros.
Azt elfogadom, hogy mindenkinek más az ingerküszöbe, és vannak olyanok, akik ún "jobboldaliként" a DK-ra is leszavaznak, csak hogy a Fidesz ne győzzön. Bár ehhez elég érdekes hozzáállásra van szükség.

Tehát aki akarja, tegye, de minek ezt még magyarázgatni? Minek ún. "erkölcsi alapot" keresni erre? Minek másokat erről győzködni?És milyen érvekkel, már Bauer is egy vállalható alak? :)
Ez ugyanolyan komolytalan, mintha én mondjuk alkoholista lennék, de lenne 3-4 "jó érvem" erre.

Összefoglalva: csináld b...g, ha akarod, és a gyomrod beveszi - de meg ne magyarázd már, hogy ez egy jó dolog....

Kelly és a szexi dög 2018.04.01. 08:41:09

Sintérnek se választanám meg...

nick papagiorgo 2018.04.01. 08:51:58

Még egy dolog, kinek jó az, ha pl. Bauer bejut (már Gyurcsányt, meg Bauert leszámítva, ugye)?
Komolyan arra számít itt bárki is, hogy Gyurcsány majd ezt a szívességet viszonozza, és mondjuk visszalépteti a jelöltjét a Jobbik javára, vagy akár csak egy jobbikos szavazására buzdít?

Mi értelme ennek az egésznek?

Egyre gyanúsabbak nekem ezek az "álcikkek",amelyekben magukat jobboldalinak beállító figurák mondják azt, hogy már akkora a córesz, hogy a "tisztességes jobboldaliaknak" is DK-sokra kell szavaznia....természetesen csak most, ez egy "egyszeri botlás" ugyebár, amire "taktikai okokból van szükség" megy egyéb blablák.

Colonel H. Stinkmeaner (törölt) 2018.04.01. 09:01:14

Azért, hogy nehogy a Fidesz nyerjen, bárkire szavaznék. DK, MSZP-re szavazás után legfeljebb rácsapom az ajtót a heréimre vezeklésként. De a Fideszre semmiképp se.
Kormányra nem segíteném a DK-t, MSZP-t soha, legjobb lenne, ha eltűnnének, de ha velük sikerül egy fideszes jelöltet kigolyózni, akkor szavaznék rájuk.
Ismétlem, utána egy hétig nem tudnek tükörbe nézni.
Kétfarkú kutyásokra viszont bármikor.

bzsoa 2018.04.01. 09:01:35

A Kedves poszt írónál ugyanazokat az indulatokat érzem mint Simicskánál bárkit segítenek csak hogy megbuktassák egykori kedvencüket szeretett vezérüket OV-t. Köztudott gyűlölni legjobban azt tudjuk akit egykor nagyon szerettünk, de a gyűlölet rossz tanácsadó! Ennyi közhely után rövid véleményem: Egyetlen egy olyan párt van az ellenzéki oldalon akit többé kevésbé de mindkét oldal el tud fogadni ez pedig az LMP. Az ellenzéknek nincs más dolga mint azokban a körzetekben ahol a FIDESZ verhető lépjenek vissza az LMP javára. Persze van néhány Kelet Magyarországi körzet ahol a Jobbikosnak van a legnagyobb esélye, itt döntse el minden baloldali vállalja-e Orbán bukása érdekében hogy a Jobbikos mellett húzza be az ikszet. A FIDESZ-t még a legoptimálisabb esetben is csak néhány szavazattal lehet megverni kérdés mi lesz utána? Hogyan fog együtt kormányozni a JOBBIK-DK-LMP-MSZP? Azon se lepődnék meg ha ezek közül valamelyik összeállna a FIDESZ-el tudjuk van az a pénz.....

VáradiJános 2018.04.01. 09:11:23

bauer? (Melyik az okádás ikonja?)

berne 2018.04.01. 09:17:55

Nem vagyok Jobbikos, nagyon nem. De nem tudom elképzelni, hogy egy tisztességes Jobbikos a DK - ra, Gyurcsányra vagy Bauerra szavazna bármikor is.

G66 2018.04.01. 09:19:33

Furi, hogy az emberek többsége saját magát hajlandó cimkékkel ellátni, kategórizálni és dobozba tenni.
A magam részéről pont ez az ami ellen leginkább tiltakoznék.
Megjegyzem, hogy a hagyományos - amúgy már régen idejét múlt világnézetek közül is sokkal nagyobb (lenne) a választék ;)

Empirizmus
Fasizmus
Kommunizmus
Konzervativizmus
Liberalizmus
Nacionalizmus
Neokonzervativizmus
Neoliberalizmus
Poliarchia
Racionalizmus
Szocializmus
Totalitárianizmus
Voluntarizmus

Lehet, hogy ez az ember valamilyen közösséghez való tartozásának igényéből ered.
Számomra azonban pont elég az a közösség, hogy egy időben élünk ezen a bolygón.
Ennél fogva egy dolog fontos számomra: az általam megbízott (fizetett) és hatalommal felruházott vezetők az én szempontjaimat (is) figyelembevéve végezzék a feladatukat és számoljanak el a döntéseikkel.

Ha erre nem képesek, ezt meg sem próbálják továbbá viselkedésükkel sértik az őket megválasztó/felhatalmazó választópolgárok egy jelentős részét akkor számolni kell azzal, hogy elvesztik a bizalmamat.

Ezt muszáj jelezni, és a törvényes/legális keretek között (pl. választás) kinyilvánítani.
Ha ezt nem teszi meg az ember, akkor elveszti a jogát arra, hogy hallassa a hangját.
Tehát el kell menni szavazni és értékelni kell az elmúlt ciklusban nyújtott teljesítményt.
Ebben nincs szerepe (vagy csak csekély) - nem szabad, hogy befolyásoljon a négy évnél régebben történt eseményeknel, hiszen különben mindig csak a múlt hálójában vergődhetnénk. Az azóta felnövekvő új generációk számára kibaszottul lényegtelen, hogy mi történt az elmúlt nyolc évet megelőző nyolc év elött :)

Sokkal lényegesebb, hogy mi történik most és mi fog történni a következő négy év során!
Ezt kell mérlegelnünk mindannyiunknak és elfogadni a mások véleményét is.
Ha elérjük a 70-75%-os részvételi arányt akkor már az önnmagában is siker, az "eredmény" majdnem lényegtelen - örülni kell neki, hiszen közösen hoztuk meg azt!

2018.04.01. 09:21:46

Ha szeretnéd saját magad szembeköpni, akkor igen.

nick papagiorgo 2018.04.01. 09:38:03

@G66:
Ezzel azért vitatkoznék egy picit, hogy nem számít mi történt a múltban :)

Ugye Gyurcsánybácsi (akire most szavazni kéne) alatt történt, hogy
- a kettős állampolgársági vita során azzal érvelt, hogy majd jön 8 millió román, és elveszik a magyarok munkáját (bizony-bizony, a "ne vedd el a magyarok munkáját", illetve az ezzel kapcsolatos mocskolódás, ellenfelek személyükben való támadása, hazugságok terjesztése stb. nem is Orbántól származik ill nem vele kezdődött).
- gumilövedékekkel lőtte tüntetőket (felmentés: az fideszes csőcselék volt, a mai kedves, pl. momentumos srácokkal biztos nem tennének ilyet.....)
- majdnem csődbe ment az ország (felmentés: válság volt az egész világban, különben erről is Orbán tehet)
- és a végén olyan vállalhatatlan lett, hogy a legújabbkori demokráciában egyedül, nem töltötte ki a ciklusát, és a saját pártja buktatta meg (egy irgalmatlan bohózatba illő "casting" során).

Azért ezeket nem kellene elfelejteni, ha már Gyurcsány mellett buzdítunk. Már csak azért sem, mert a bácsi azóta egy jottányit sem változott, és világosan látszik, hogy a fő célja nem a Fidesz megdöntése, hanem az MSZP, hosszútávon meg az egész baloldal ledarálása és betagozása saját maga alá. A Fidesz majd csak azután jön(ne) már ha megérjük.

Énfelőlem persze mindenki arra szavaz, akire akar. Csak egy kicsit fennakadok azokon, akik azt mondják, hogy Gyurcsány bácsi már jó bácsi, akire szükség van a Fidesz ellen, és mennyivel jobb lesz, ha ő lesz hatalmon stb. stb. Hát nem :)

vaffanculo 2018.04.01. 09:43:44

@CM2131: Lófaszt! Minden, fütyiszre leadott szavazat káros az országra!

totii 2018.04.01. 09:50:17

Úgy érzem, az egész bagázs, aki magát politikai elitnek nevezi, arra játszik, hogy két szék közül a padlóra essünk. Le lehet váltani Orbánt, ha összeefog az ellenzék, viszont milyen áron? Gyurcsánnyal?
Itt az alkalom, hogy Gyurcsány a pártjával együtt eltűnjön a politikai térképről legalább négy évre. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy az LMP-re, a Jobbikra, vagy a Momentumra (illetve bárki másra) szavazni, hátha 5% alá csökkenne a DK támogatottsága. Ugyanez igaz az MSZP-re is. Ugyan újabb négy év Orbán lenne, de lehetne tiszta lappal kezdeni - már csak tisztán kellene tartani.

chepunk 2018.04.01. 10:05:43

Egyértelműen a Fideszre kell szavazni! Nehogy már egy kisebbségi kormánnyal vagy ellenzékben "eltűnjenek balfenéken"! Csinálják csak végig, lássuk hol az a fal (még akkor is ha az a fal pont olyan lesz mint ami előtt utoljára Ceaușescu is állt). Ha pedig a magyarság szerelmes lett a Fidesz démonába, mert az neki tetsző ízelkedéssel, szerelmessé tette magába, akkor szépen a magyar nép menjen is el vele a pokolba, újból mint már annyiszor a történelem folyamán megtette ezt, démoni vezetőket vakul követve. Tanulni persze a történelemből nem lenne tilos, de úgylátszik a magyarságnak még kell pár atyai poofon a sorstól hogy nekiüljön a tanulásnak...

bref 2018.04.01. 10:21:26

@Lukácsi Katalin: Bizonyára ismeri a mondást: egy újszülöttnek minden vicc új.
Önnek is.
Amikor Bauer már aktívan rézt vett a szadesz borzalmas lélekmérgező tevékenységében, Ön még csak a kis óvodások gondtalan boldogságával játszott a kis játékaival és kortársaival. Persze, hogy könnyű beadni most magának, hogy milyen jó fazon ez a Bauer.
Nőjön fel, ne látsszon hernyógerincűnek, és ne írogasson megtévesztve ekkora marhaságokat.
A gyűlölet rossz tanácsadó, higgye el.
Tudja: "gyümölcseiről ismeritek meg őket..."

salvor hardin 2018.04.01. 10:23:24

Kedves Katalin!

Bár úgy látom simán megkapom majd a fideszes troll stigmáját (az még nem voltam), de azért mégis leírnám.
Amit eddig csinált (kilépett, megmondta miért, felszólalt néhány rendezvényen) az nagyon korrekt. Magam is keresztény emberként jutottam el odáig, hogy az elmúlt 16 évben a KDNP nevű szervezet tett a legtöbbet a katolikus egyház ellen. /Pénzt nyomott ugyanis zsákszám, de olyan hiteltelen alakokkal, hogy bár ne tették volna. Meg ugye azt már láttuk korábban is a történelem folyamán, hogy sose tett jót az egyháznak ha nagyon sok pénze volt./
Azonban nem kell mindenkinek mindenben megnyilatkozni. A jelenlegi kormánypártok vállalhatatlansága nem legitimál más vállalhatatlan figurákat. Ezzel a cikkel igazolja azt a tételt, miszerint a választói emlékezet három hónapra terjed vissza. Csak kiterjesztette a tételt hónapokról évekre. Mert Gyurcsányt (és most nem azzal szeretném hitelteleníteni, hogy rendszeresen bérmálkozott) és egy általa indított SZDSZ-es embert nem lehet támogatni. Nem lehet egy olyan embert támogatni, aki a véleményszabadság címén örvendezett Hermann Nitsch 1999-es kiállításának. (Az szerintem nem érv, hogy az apja ÁVO-s volt, mert az Ószövetséggel szemben az Újszövetségben a fiú nem vezekel apja bűnéért.) Ő, és főnöke alanyi jogon nem lehet támogatott.
Természetesen lehet azt mondani, hogy ezzel a jelenlegi erők hatalmon maradását segítem, de azért azt is lássuk be, hogy részben erről legkevésbé a választók tehetnek, mert a politikával foglalkozók nem tudnak felmutatni egy reális alternatívát, részben ha létre is jönne egy ilyen, a szivárvány minden színében pompázó koalíció, az fél évet sem érne meg.
Szerintem az a reális, hogy (sajnos) maradnak a jelenlegi kormányzó pártok, viszont a cél az, hogy annyira megszorítani őket, hogy nagyon szűk többségük legyen.
Az átszavazásokra való esztelen (mert természetesen vannak helyek, ahol értelmes alternatívát nyújthatnak egymásnak az indulók) buzdítással csak gerjeszteni fogják az amúgy is meglévő feszültséget. Akár a Fidesz, akár a jelenlegi ellenzék nyer, az első hónapok azzal fognak telni, hogy a visszalépők és a vissza nem lépők egymásnak esnek, hogy ki miatt lett kevesebb a mandátum. Miközben a másik fél röhög a markában.
Sajnos remekül ki van ez találva. És ez a cikk pedig arra jó, hogy egymásnak essenek olyanok, akik amúgy (ha nem is remekül) elvoltak egymás mellett.

G66 2018.04.01. 10:24:52

@nick papagiorgo: Hát igen, részben igazat adok Neked. Vannak szereplők a politikai életben akiknek már rég vissza kellett volna vonulniuk! Persze a politikusok 90%-a erre önmagától képtelen :(

Mindenesetre a múlt eseményeit már értékelte a nép, a múltban történt szavazások alkalmával.
Most a jelenlegi hatalom "megmérettetése" van soron.
Számomra nem elfogadható indok, hogy "azok is loptak. Ha azt mondja a többség, hogy ez így rendben van akkor a hatalom úgy fogja értékelni, hogy EZ ÍGY RENDBEN VAN!!!
Felőlem maradhat a fidesz, ha magas részvételi arány mellett a többség így dönt.
Csak azt elfogadhatatlan, ha arra játszik bármilyen erő, hogy otthon maradjon aki nem ért vele egyet és ezt "nemzeti" köntönbe bújtatja - megtagadva vele mindazt amit korábban értékként képviselt pl. liberalizmus.
Számomra ez egyet jelent : a hatalomért mindenre képes!
...és tulajdonképpen még ez sem lenne baj (kicsit azért igen), de az elvárható és megkövetelhető, hogy a "munkáltató" azaz a választópolgár felé minimális tiszteltetet mutasson.
Innen üzenem : a viták ideje soha nem jár le!

nick papagiorgo 2018.04.01. 10:44:36

@G66:
a gond az - és ezt mások is megfogalmazták - hogy a "rossz" és"rosszabb" között kell választani (most is).
Kérdés, hogy mit tekintünk a rossznak, és mit nála is rosszabbnak. Én pl. az életben nem fogok Gyurcsányra szavazni, nem tudok olyan eshetőséget, hogy számomra ő alternatíva lenne. Lopni meg mindenki lop, ahogy valaki megfogalmazta, kétféle politikus van: aki lop, és aki csak később fog lopni :) Tehát ez számomra nem szempont.

Ettől még persze mindenki menjen el, és szavazzon, ahogy akarja.

Én amúgy nem látom, hogy bárki (beleértve a Fideszt) arra játszana, hogy az emberek ne menjenek el. Ellenkezőleg a Fidesz is azt hangoztatja, hogy ennek a választásnak "különösen nagy a tétje" (minden választásé az....), és ezzel a saját táborát akarja mozgósítani. Mindegyik párt ezt teszi :)

Che21 2018.04.01. 10:55:44

Mi lesz a következő katika?

Tapsolni fogsz egy szarral leönöttt keresztnek?

G66 2018.04.01. 11:13:10

@nick papagiorgo: Mikor azt mondja valaki aki már sokat látott és tapasztalt, hogy "rossz" és "rosszabb" közt kell választani és a múlt évezredben történt bűnöket idéz fel, az nagymértékben tartja vissza az új generáció friss szavazóit. Pedig a jövő (mindannyiunk jövője) az ő kezükben van.
A jelenleg uralkodó hatalom (és az őket támogató erők) nem látnak meszebb mint a saját aktív életük és az jóval rövidebb mint az szükséges lenne!
Ha megkérdeznénk a jelenleg 18-28 éves korosztályt a véleményükről nagyon nagy lenne a csodálkozás.
Egyrészt az érdektelenség, másrészt a tájékozatlanság. Ez pedig részben a mi és a részben a mindenkori hatalom bűne.
Na őket akarja a fidesz távol tartani a szavazástól mindenáron! Hogy mi az oka.....?
Ki látott már tömegében konzervatív, nemzeti érzelmű fiatal generációt ? Nem jellemző ;) Ezért aztán nem is kérdezi meg őket senki...

Stephen Lakos 2018.04.01. 11:13:29

Barki, aki hajlando ideologiajaval teljesen vagy csak reszben is ellentetes partra szavazni csak azert, mert szeretne "valtoztatni", az kopjon egy jooo turhasat felfele, majd alljon ala szepen. Tukorbekopes is jatszik.
Megmondjam miert? Szerintetek mennyire lenne mukodokepes egy DK-MSzP-Jobbik-Egyutt kormany? Jonne 4 ev benultsag, avagy elorehozott valasztasok jovore...
Sok hulye elvakult rovidlato analfabeta.

Barkalot 2018.04.01. 11:14:54

Jobbosként a DK-sra fogok ixelni Újbudán, aki akár verheti is Simicskót egy konzi kerületben, listán meg?? Jó ég tudja kire, fidesz, mszp, dk semmiképp :)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.04.01. 11:17:50

@DFK: Szerintem meg a fideszt (telj)hatalomban tartani hazaárulás. 1:1. Valószínűleg én is kénytelen leszek egy DK-sra szavazni. És meg fogom lépni, mert akkor talán nem a mostani rezsim viszi a körzetet. Mivel nem akarom, hogy a gyermekeim valamelyik narancskomcsi Lőrinc barát birtokán melózzanak majd, vagy külföldre kelljen menniük. A fidesz egy Európától távolodó oroszbarát 19. századi földesúri rendszert épít. Magyarként ez meg kell akadályozni. Ez van.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.04.01. 11:19:59

Nincs olyan jobboldali aki valaha is a DK-ra vagy akár az MSZP-re szavazna! Inkább a Fidesz, mint a baloldal mégegyszer! Aki ennek ellenkezőjét állítja az 1. Hazudik! 2. Hülye! 3. Hazudós Hülye!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.04.01. 11:20:13

@Stephen Lakos: Jóféle narancsbolsi érvelés. Tudod, az él túl, aki tud alkalmazkodni. Most jó szar helyzetbe navigálta magát az ország, alkalmazkodni kell. De te szavazz nyugodtan az oroszbarát tolvajbandára, ha attól nem érzed úgy, hogy a saját köpésed alá kéne állnod.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.04.01. 11:21:32

@Hungarian Geographic: De van, sajnálom. Elég sok ismerősöm erre készül... és én is. Remélem a fideszes focihulligánok fel vannak készülve egy kis gyújtogatásra 04.08 után.

Tisztességes Természettudomány 2018.04.01. 11:27:28

Kérdés, hogy mi a cél? Ha a globalista elit támogatása a cél, akkor hajrá! Ha nemzetünk karakterének megőrzése a cél, akkor nem szavazunk át a DK-ra. Sem az MSZP-re, sem az LMP-re, sem a többi globalista minipártra. A Jobbikot pedig hagyjuk, majd ha eldöntik, hogy kik ők valójában, és merre haladnak, akkor majd talán, ismétlem, talán odafigyelek rájuk.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.04.01. 11:41:18

Kíváncsi vagyok milyen órabérben dolgozik ez az álkeresztény némber..?

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.04.01. 11:49:32

"Bauer Tamás elmondta azt is, hogy ő személy szerint nem azért nem támogatta a külhoniak kettős állampolgárságát, mert közömbös volna a külhoniak sorsa iránt, hanem mert a kettős állampolgárság saját meglátása szerint (korábbi külhoni politikusok véleményére is hivatkozott) elszívhatja az értelmiséget a külhoni régiókból"

Elszívhatja az értelmiséget a külhoni régiókból??? Ember, Szlovákia és Románia már évek óta EU tag. Másrészt már jóval a kettős állampolgárság bevezetése előtt is sok külhoni magyar telepedett le az anyaországban a 90-es években..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.04.01. 11:51:06

@Stephen Lakos: Na ez az..ez a koalíció kb . egy hét alatt megbukna.. Egyébként adott esetben a Jobbik sokkal inkább állna össze a Fidesszel, mint Gyurcsányékkal.

ben2 2018.04.01. 12:12:09

"a taktikai szavazás nem arról szól, hogy „bárkire” hajlandóak vagyunk átszavazni, hanem hogy „mindenki másra”, mint a fideszes jelölt. A hangsúly így érezhetően más. A taktikai szavazás nem a pártokról szól, és nem is arról, hogy ismét „politikusbútordarabokat” szeretnénk bejuttatni a parlamentbe melegedni. Hanem a választók közötti szövetségről és bizalomról"

Na itt érhető tetten az önbecsapás az egész átszavazósdiban. Milyen szövetség és milyen bizalom?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.04.01. 12:16:31

@EU zászlót mindenhova!: Miért álkeresztény? És ezek szerint pl Semjén keresztény? Tényleg érdekelne, hogy ti fideszesek mi alapján írogatjátok ezeket. Van valami ráció? Vagy csak random szitokszavakat kell odaírni mindenhova, ahol nem nyalják a fideszt?

nick papagiorgo 2018.04.01. 12:20:47

@G66: nem hinném, hogy a feltörekvő generációt ez izgatná :)
(Legalábbis, amikor én is feltörekvő generáció voltam, engem se izgatott).

nemini teneri 2018.04.01. 12:22:28

Kedves Katalin! Naivnak tetszik lenni. A jobboldali embert a baloldalitól az különbözteti meg, hogy vannak úgynevezett elvei. Ebbe pedig Gyurcsány Ferenc támogatása nem nagyon (nagyon nem) fér bele. Egy Fidesszel elégedetlen jobboldali ember esetén egyébként NEM LÁTOM a dilemmát...MINDEN körzetben ott a Jobbikos jelölt, akire lehet szavazni. A címben feltett kérdés így azokra a baloldali polgártársak számára releváns, akik a Fidesz ellen, de nem a Jobbik mellé tennék a voksukat. Őket érdemes eligazítani. De ez lehet, hogy nem az Ön feladata....

flydomi 2018.04.01. 12:26:09

Ugye emlékszünk arra,hogy 2010 előtt a vezír megigérte,hogy nem leszz korrupció,és a bűnősöket dutyiba rakjuk.Valahogy mégse csinálta meg,pedig simán le tudta volna csukni a fél mszp-és bandát.Hogy miért nem tette,az jó kérdés.Talán valami haverság van a két hazaáruló szutyok között.Jing-Jang.Lényeg az,hogy a további vergődés meglesz 2022-ig.Akkor már az ország 90% le lesz pusztulva,a rendszer a sok lopás miatt gyorsabban erodál,amit majd a hívők milliói is megéreznek,így önmaga ellen fordul. :) Jó lesz ez a következő 4 év. :) Ha szerencsénk van,akkor az Unio felgyorsitja ezt a folyamatot azzal,hogy az eus pénzek folyósitását az Europai Ügézségbe való belépéshez köti,amit a fidess nem akar. :) Csúnya EU. :) Beavatkozik majd az életünkbe. :) És lehet,hogy 2022-ig talán ennek a 3 degenerált hazaáruló pártnak is csökkeni fog a népszerűsége.Ha addigra nem lesz fasizmus,ahogy azt a fidess és hívei akarják-. :)

nemini teneri 2018.04.01. 12:27:14

"...a Fidesz egyik legvállalhatóbb arca, Gulyás Gergely..." OMG! Van még hova fejlődni.....

nick papagiorgo 2018.04.01. 12:38:45

@Mr Elios:
itt nem a kereszténységről van szó.

Ez az egész cikk bűzlik.
Itt van ez a hölgy, aki saját bevallás aszerint Jobbikos.
De nem akar a Jobbikra szavazni, mert "tesz egy gesztust" (?!?!)
A Bauer indul a körzetében, akit még ő maga is elég vállalhatatlan alaknak tart. Erről meg is akarja győzni Bauert, aki viszont nem hajlandó visszalépni, mert "állítása szerint ő a legesélyesebb jelölt" (szerintem marhára nem, de mindegy).
Ezután találkozik Bauerrel, meghallgatja "logikus érveit" majd - Jobbikosként - elkezd itt (és máshol is) kampányolni Bauer mellett.
Majd megpróbálja megmagyarázni (!!!) észérvekkel (!!!!) hogy ez miért jó.

Nekem ez így ahogy van, borzasztó büdös. Lehet másnak nem, nekem igen.
Ez a hölgy sose volt jobbikos szerintem. Bauer egyik pártaktivistája, aki Jobbikosnak mutatja magát, ennyi.

Ráadásul a Jobbik sehol sem kötött megállapodást a baloldallal, hogy visszaléptetne, vagy más jelöltre való szavazásra buzdítana (főleg nem a Bauerre, abból irdatlan felháborodás lenne) . Akkor most hogy van ez, a hölgy szembemegy a saját pártja bevallott érdekeivel? Cöcöcö...

nemini teneri 2018.04.01. 12:40:24

@Barkalot: jobbikosként miért nem hiszel az ott induló Jobbikos jelöltben? Komolyan kérdem, nem trollkodásból.

nemini teneri 2018.04.01. 12:50:43

@Mr Elios: ha van, az a szabályt erősítő kivétel, sajnos. Tapasztalatom szerint aki baloldali, inkább az érdekeit, mint az elveket nézi. (És igen, tisztában vagyok azzal, hogy e definíció szerint a Fidesz 90%-a nem jobboldali!) Hogy értsd mire gondolok, két példa. Alapvetően jobboldali elv a halálbüntetés melletti kiállás. Egy jobboldali mindezt képes elvből támogatni, egy baloldali inkább csak akkor, ha érdeke fűződik hozzá. Másik példa: jobboldalon ismert és elismert irányzat a royalizmus (királypártiság). Erre ugyanaz igaz, mint a fentebb írt előző példámra. Egy jobboldali ilyesmit képes és hajlandó elvből támogatni (értsd: akkor is, ha azzal kisebbségbe kerül, nevetség tárgya lesz, stb.)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.04.01. 13:01:23

@nemini teneri: Ok, de gondolom a jobboldali is csak addig támogatja a halálbüntetést, míg nem ő a bíró, aki meghozza az ítéletet, aminek nyomán megölnek valakit, tudod, végleg. Úgy meg elég könnyű.
Visszakanyarodva a klasszikus baloldalnak ugyanúgy megvannak az elvei, alaptézisei. Amiről te beszélsz az inkább a liberalizmus, de az is egyfajta elv, hogy mindent lehet, amíg az nem zavar valaki mást. Szóval elvek mindenhol vannak. A gond az, hogy Magyarországon eléggé összekeveredtek az oldalak és az elvek. Emellett a state capture végrehajtása (ami a fidesz megtett) egyik oldalnak sem tartozik az alapértékei közé, miközben a fidesznek ez a legfőbb vívmánya. Nem véletlen az elmebajos migráncsozás, nehogy a lopásra terelődjön a figyelem.

nick papagiorgo 2018.04.01. 13:13:15

@Mr Elios:
igazán abbahagyhatnád ezt a folytonos "lopást" :)
Mintha a baloldal nem csinálta volna ugyanezt, pl. a 4-es metró másról se szólt. Ott is vizsgálódott az OLAF, majd az OLAF által megnevezett felelősök (név szerint Demszky és Medgyessy) simán kijelentették, hogy semmi közük az egészhez, és ezzel részükről le is volt zárva az ügy, ne ezzel az OLAF-üggyel foglalkozzunk, hanem a jobboldalt érintő OLAF-üggyel stb. stb..
Ne haragudj, de lopás témában a bal- és jobboldal között semmi különbség nincs.

MACISAJT 2018.04.01. 13:15:42

Ha valaki teljesen tájékozatlan politikában.Mert ilyenek is vannak , nem kevesen.
Akkor van egy egyszerű támpont: meg kell nézni mit javasolnak népünk bevált ellenségei.
És ha látod hogy a hellerágnesek, alföldik,schillingek , scheppelek, cas muddek stb. azt próbálják beadni hogy szavazz bárkire, akár az operettnácikra , vagy "jobboldaliak" arra buzdítanak (csak ma kettő adja elő ezt az indexen) hogy a bauerekre..de csak a Fideszre ne...

akkor te pontosan tudhatod mi az amit Magyarországnak SEMMIKÉPP SEM szabad csinálnia.
28 év alatt megtanulhattad, hogy ha valamit "ezek" akarnak, az Magyarországnak és a magyaroknak egyáltalán nem jó.

arabszopolibsik 2018.04.01. 13:21:34

"Átszavazhatunk egy DK‑sra jobboldaliként?"

Na az tokeletesen kizart.

SZEMKILÖVETŐ BALODAL ne iszlamizálja az országot 2018.04.01. 13:26:12

Aki szemkiloveto gyilkosokkal osszeall, az pont olyan aljas feregge valik.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.04.01. 13:45:14

@nick papagiorgo: Sajnos van közöttük különbség, nem is kevés. Nagyságrendben, és módszerben is.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.04.01. 13:45:53

@SZEMKILÖVETŐ BALODAL ne iszlamizálja az országot: Orbán Viktor volt a szemkilövető. Miatta történt és ő is húzott hasznot belőle.

G66 2018.04.01. 14:02:43

@nick papagiorgo: meggyőződésem, hogy a valódi kérdés az, hogy "evolúció vagy revolúció"
Az idősebb és tapasztaltabb korosztály jellemzően az evolúciós folyamatot támogatja, ami sokkal óvatosabb, kiszámíthatóbb, az esetek helentős részében hatékony. A fiatalabb generáció pedig hajlamosabb a forradalmibb megoldásokra, pl. söpörjük le az asztalt...
Megj. Nálunk ez marad el a rendszerváltás során és azóta is ezt "nyögjük"

Ha végignézzük a történelmünket láthatjuk, hogy az igazi nagy változásokat mindig a 20-30 évesek generálták.
A magam részéről nagyon szeretném ezt a korosztályt "meghívni" az urnákhoz, ugyanis őket nem lehetne olyan könnyen "becsapni" és manipulálni! Ők számon mernék kérni a hazugságot!

langesz 2018.04.01. 15:06:53

Az országot csődbe vivő szemkilövetőre soha!

nick papagiorgo 2018.04.01. 15:19:35

@G66:
nézd a 20-30-as korosztály nem véletlenül mindenféle forradalom bázisa.
Először is, azt hiszi, hogy az öregek mind hülyék, majd ők megváltják a világot.
Másodszor, nincs jelentős tulajdona, tehát lakás-kocsi, amit féltene, adott esetben egy ház felgyújtása is "jó poén". Nincs benne az a gátlás, hogy "ezt azért mégse". De ez nem feltétlenül jó.

Az így nem igaz, hogy ők generálnak mindent. Ahogy én fogalmazni szoktam, egy alapvető változáshoz kellenek ők is mert "ők a tűz", de kellenek az idősebbek is, mert kordában kell tartani őket, meg kell fékezni őket, mert különben úgy járunk, mint a nagy francia forradalom, ahol egymást fejezgették le a végtelenségig. Ha megnézzük a mai Magyarországot, itt is voltak tüntetések, de ez az egész nem ért el semmit, mert nem tudták tisztességesen megfogalmazni se, hogy mit akarnak, vagy miért vannak ott, ahol, a többségnek csak egy "jó buli" volt, semmi több.

A társadalom áll fiatalokból és idősebbekből. Egy optimális társadalomhoz mindkettőre szükség van, mert egyszer te is idős leszel :)

Lukácsi Katalin 2018.04.01. 15:54:42

@Quadanium: Attól még, hogy átszavazunk egy DK-s jelöltre, se DK-s kormány nem lesz, pláne nem lesz nekik kétharmad. Lesz egy pár fős frakciójuk, ami legfeljebb bosszantani fogja a parlamenti közvetítés nézőit, de ahhoz például, hogy legyen parlamenti közvetítés, már ahhoz is szükség van a taktikai szavazásra, tehát a NER lebontására.

Lukácsi Katalin 2018.04.01. 15:57:39

@nick papagiorgo: Pont nem érdekel senkit, hogy Gyurcsány Ferenc mit csinál, az, hogy bármit viszonozna-e, pedig pláne nem. A DK-s szavazókról esik itt szó. Nyilván nagyon keresztényi azt feltételezni, hogy egy ma létező párt minden szimpatizánsa patás ördög, és gyűlölni kell az összes DK-s szavazót, de én ezt a nézetet kicsit meghaladottnak tartom. Bármily hihetetlen, a Fidesz-KDNP-s szavazókat sem tartom patás ördögöknek, furcsa is volt.

Lukácsi Katalin 2018.04.01. 16:12:44

@salvor hardin:
Részletes és higgadt érvelés idegen a trolloktól, csak a személyeskedő, odavetett megjegyzéseket tevőket szoktam trolloknak nevezni.
Amennyire csak lehet szűkíteni a NER-t, ehhez kell a taktikai szavazás. A Viszlát Kétharmad, a nevében is benne van, nem kormányváltásnak indult neki tavaly ősszel, hanem a kétharmad megakadályozására. Mára megváltozott a hangulat, és a kormányváltás sem reménytelen, de ettől független az eszköz ugyanaz. Taktikai szavazás nélkül akár kétharmad is lehetne megint - hála a fideszes választási rendszernek.
Nem az Ön kommentjére értem, hanem sok itteni kommentre azt a kétbites gondolkodást, hogy ha én a DK-ra való átszavazást elfogadhatónak tartom, akkor én mindjárt Gyurcsány fan is vagyok. Ez nevetséges.
Mindannyiunknak vannak sérelmei, hatalmas múltja van a magyar politikai életben a sérelmi politizálásnak, de ez sírba vihet minket. Mellesleg épp Vona Gábor szokott arról beszélni, hogy végre magunk mögött kellene hagyni a törzsi gyűlölködést. Nem kell senkinek sem honfitársa karjaiba borulnia, de ha megtanulnánk nem gyűlölni egymást, az előrelépés volna. Rengeteg hibája van minden pártnak, de gyarlóságból a most működő pártoknak szerintem hasonló mértékben jutott. A Fidesz sem volna sokkal rosszabb a többinél, a probléma a túlhatalmával van (és hogy azzal miként él vissza).
Szeretettel ajánlom ezt a korábbi bejegyzésemet: lukacsikatalin.blog.hu/2018/03/18/torzsi_gyulolkodes_helyett_pragmatikus_hazaszeretet

G66 2018.04.01. 16:30:50

@Lukácsi Katalin: Igen, azt kellene megérteni, elfogadni és elfogadtatni, hogy túl kell végre lépni az úgynevezett világnézeti különbözőségeken. Elöször is egy "normálisnak mondható" világot kell megteremteni és működtetni ahol az adott populáció lehetőleg valamennyi szegmense képviselteti magát.
Számomra ebbe nem fér bele a jelenlegi hatalom törekvése a demokrácia lebontására. De ettől nem vagyok se libsi, se náci, se zsidó, se kommunista, se sorosbérenc, se semmi ... talán csak egy kicsit hülye :)
Menjünk el szavazni mindannyian! Vigyünk el még valakit aki amúgy nem ment volna (hol is hallottam ezt) és örüljünk az eredménynek!!!!
Csak nektek ;)
youtu.be/Kojtjemz-Lo

morph on deer 2018.04.01. 16:48:41

@nemini teneri:
“A jobboldali embert a baloldalitól az különbözteti meg, hogy vannak úgynevezett elvei. ”

“Úgynevezett” elveik vannak valóban.
A baj igazából nem is ez, hanem az, hogy mik is azok az “elvek”! Talán egyszer a ráérő idődben azon is elmélázhatnál.
Ez természetesen csupán egy javaslat, a világért sem szeretném, ha úgy kezelnéd mint mondjuk egy pártfeladatot, vagy ilyesmit...

morph on deer 2018.04.01. 16:53:48

@nemini teneri:
“legvállalhatóbb arca”

Ha például te vagy a sminkes.
Igaz, mostanában jóval több alapozó kell rá, mint tavaly ilyenkor, de hej, megspóroljuk a rezsin!
RezsiSzilárdon - akarom mondani...

morph on deer 2018.04.01. 17:07:54

A hőbörgők nyilvánvalóan még mindig nem értik, hogy mit is jelent(het) egyáltalán a taktikai szavazás.

Senki nem akar összebútorozni a másikkal, egyetlen egy sem az összes induló párt közül, ezt a marhaságot nyugodtan el lehetne már felejteni!

Ha valaki tényleg ezt a gyalázatos bagázst akarja végre az őket megillető helyre, akkor nem óbégat, hanem az öreg ördögre is leadja a szavazatát, ha egyszer az a megoldás.

Ha meg orbánt és a negyven rablót akarja további évtizedekre hatalmban tartani, akkor Gyurcsányozik, nácizik, komcsizik, ésígytovább.

Igazán sajnálom, hogy ezt tőlem kell metudnotok, de ez ennél nem bonyolultabb..!
Istenbizony!

Stephen Lakos 2018.04.01. 19:31:53

@morph on deer: Ha valakinek egynel tobb agysejtje van rajon, atszavazosdival csak a kaoszra szavaz. Koszonom, nem kerem.

...in the world 2018.04.02. 18:51:00

Na ez engem nem érint -sajnos vagy szerencsére-, mivel a körzetemben minden közvéleménykutatás 50+ százalékot jósol a fideszes jelöltnek. Így lehet, hogy végül a kotkodácsoló csirkére adom egyéniben a szavazatomat. De ha átszavazósdit játszanék, akkor elképzelhető, hogy heves öklendezés közepette az mszp-s jelöltre szavaznék... igen, jobboldaliként.

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2021.02.23. 04:02:59

@morph on deer: "Senki nem akar összebútorozni a másikkal, egyetlen egy sem az összes induló párt közül, ezt a marhaságot nyugodtan el lehetne már felejteni!"
Roppant "érdekes" olvasgatni az előző választás előtti "kortes" beírásokat!
Amelyek olyan akkori "evidenciákat" hangoztatnak, amik mára "túlhaladottak" lettek.
(GYKV konkrétan "összebútoroztak" az összes(en 6) induló pártok - bármilyen "marhaság"-nak is tűnt ez 3 évvel ezelőtt! :O

Kár, hogy odáig MÉG MINDIG nem jutottak el, (talán majd újabb 4 év múlva!) hogy nem kellene ráerőltetni egy DK-sra (pl.) a Jobbikos jelöltre való szavazást (és VISZONT!) - inka találni kéne egy köztes civilt valahol FÉLÚTON! ;)
(gykv "ameddig" még mindkét oldali választó könnyebb szívvel - és kevésbé háborgó gyomorral KÉPES át-szavazni, mint egészen a "túloldalig" tenné - vagy NEM...)
süti beállítások módosítása