Kereszténydemokrata útkeresés

Ünnepeink és szenthagyományunk történész szemmel

2018. május 21. 22:47 - Lukácsi Katalin

img_1613.jpg

Ha legendáriumaik történeti hitelessége alapján kellene sorrendbe tenni a nagy keresztény ünnepeket, akkor kicsit más sorrendet kapnánk, mint a liturgia szerint. Az első az húsvét, ez stimmel, de karácsony és pünkösd helyet cserélne.

A karácsonyi történetből a történeti hitelesség alapján elég kevés marad valós. Az tény, hogy Jézus megszületett, és születését méltán ünnepeljük, annak körülményei azonban nagyon mások voltak, lehettek, mint ahogy az évszázadok alatt köré szövődött a hagyomány. Nem Betlehemben született Jézus, angyali seregek megjelenéséről, pásztorok és távoli királyok imádásáról szó sem volt. Pünkösdnél viszont még az sem kizárt, hogy valóban a zsidó pünkösdre, a Savuotra Jeruzsálembe zarándokló tömeg előtt tartotta első evangelizációs beszédét Péter. A lángnyelvek megjelenése az opcionális, de a nyelvcsodát elfogadom (persze a történettudomány ebben néma marad), hiszen az az ünnep üzenetének egyik kulcsmomentuma.

Tovább
18 komment

Nincs igény a jelenlegi ellenzéki pártok teljes összefogására

2018. május 17. 12:02 - Lukácsi Katalin

becsaptak_az_ellenzeki_partok_huszti_istvan_index.jpg

A Závecz Research tegnap közzétett kutatása több szempontból érdekes és tanulságos akár a jövőre nézve is. Talán legfontosabb az az adat, hogy az ellenzék teljes összefogására a teljes választókorú népesség 24 %-a szavazna biztosan, 15 %-nyian valószínűsíthetően, de! 36 % biztosan nem, és további 14 % valószínűsíthetően nem. 39 % vs 50 % … A jelenlegi ellenzék teljes összefogása tehát nem kiút, nem alternatíva, nincs értelme érte küzdeni, a választók nem kérik, tehát a kormányváltást (és a NER lebontását) akarók sem akarhatják.

Tovább
46 komment

Kivonul a Nyílt Társadalom Alapítvány

2018. május 15. 09:50 - Lukácsi Katalin

rendszervaltas_deutsch-orban_pesti_bulvar.jpg

A Nyílt Társadalom Alapítvány már most költözik, a CEU még nyárig kivár. Szoktam megkapni azt, hogy mivel a CEU és a Népszabadság miatt léptem ki a KDNP-ből, akkor az én kereszténységem annyit is ér... (Mondjuk még a menekültekkel és Ferenc pápával szembeni propaganda is kiváltó ok volt, az sem hangzik jól egyes körökben...) Én keresztényként vagyok nagyon szomorú, hogy 2018 Magyarországán ez történik. A kereszténység lakmuszpapír, ott lehet örömmel és békében hirdetni az evangéliumot, ahol az eszmék szabad piaca korlátozások nélkül működik. Ahol az egyik (ráadásul nem destruktív) eszmét üldözni kezdik, ott hamarosan a kereszténységnek is korlátozásokkal kell szembenéznie. Így is van püspök, akit elhallgattat a kormány, és vannak papok, akik az egzisztenciájukkal játszanak, ha szereplést vállalnak.

Tovább
234 komment

Maradhat-e jobboldali párt jobboldali kritika nélkül?

2018. május 11. 00:10 - Lukácsi Katalin

newspaper_students4bestevidence-net.jpg

A Magyar Idők konzervatív lapnak nevezi magát. És ezzel nyit egy cikket: "Furcsa sajtóipari melléktermék a Heti Válasz." A Heti Válasz konzervatív lap. És a konzervatív lap arról is ismerszik meg, hogy nem nevez mellékterméknek másik konzervatív lapot.

A harmadik kétharmad kapuján lépett át a Fidesz, a félig állampárttá szövődő monstrum. A siker fölötti öröm, a konzervatív vérmérsékletből fakadó önkorlátozás és a kereszténydemokráciára jellemző emberi méltóság tisztelet arra sarkallja ezt a hatalmas pártot, holdudvarát és az általa fenntartott média munkásait, hogy nagyvonalúan és alázattal kezdjen hozzá az újabb négy évhez, megszólítani igyekezve azokat, akik bizalmát nem nyerte el... Legalább is egy párhuzamos univerzumban biztos így volna...

Ehelyett a valóságban a magát a háromharmad miniszterelnökének nevező és kereszténydemokratának tartó Orbán Viktor médiamunkásai rendre saját volt eszmetársaik ellen indulnak csatába. Huth Gergő a polgári Magyar Nemzet megszűnése után rongyolt be gyalázni a patinás lap emlékét a munkájukat vesztett újságírók között (amely konferenciát a kormánytól félve az egri Esterházy Károly Főiskola az utolsó pillanatban utasított ki termeiből). Ezután a Magyar Idők cikkben kérte számon kioktató stílusban a még a harmadik Orbán-kormányban is államtitkári posztot betöltő Prőhle Gergely polgári elköteleződését. Most pedig a talán megszűnés előtt álló Heti Választ támadja a Magyar Idők főszerkesztő-helyettese.

Mi menthető ebben a magatartásban? Nem azokat szólítom meg, akik az alternatív jobboldalhoz szegődtek, és az Orbán-kormány akarnok, erőfetisizáló tempóját üdvözlik (nem is nagyon tudom őket megszólítani, bár talán követik az oldalam). Azokat szólítom meg, akik például kiadták az Újra néven nevezzük Idők jelei kiadványt, akik még mindig a kisebbik rossz jegyében a Fidesz régi értékeit remélik a mai Fidesztől. Hogyan lehet jobboldaliként gyalázni egy olyan lapot, amely ha megszűnik, azzal a hatalomtól független jobboldali sajtó szűnik meg!? Hogyan számíthat csak az a jó konzervatívnak vagy jó kereszténydemokratának, aki a hatalomtól függ?

Ráadásul képes a Magyar Idők főszerkesztő-helyettese Stumpf Andrást droidozni. Stumpf rendszeresen elismeri a G-nap után is a kormány jó döntéseit, amikor azzal ért egyet, és nem is tudom, hogy írt-e olyan cikket valaha, amiben ne bírálta volna az ellenzéket. Ha már droidozzák Stumpf Andrást, hányszor bírálják a kormányt, és ismerik el az ellenzék kritikáit a Magyar Idők újságírói?

Jaj, annak a politikai pártnak, amely körül megszűnik a kritikus hang. Konzervatív és kereszténydemokrata párt pedig természetéből fakadóan képtelen működni konzervatív és kereszténydemokrata kritika nélkül. Kedves KÉSZ, Professzorok Batthyány Köre, hívő barátaim, meddig marad alkalmas a Fidesz a konzervatív, kereszténydemokrata értékek képviseletére, ha rendre forradalmi időket idéző és a kereszténydemokrata ethosszal ellentétes eszközökkel tartja fenn és gyakorolja hatalmát?

40 komment

Tagja volna-e Jézus a Viszlát Kétharmadnak?

2018. április 01. 01:56 - Lukácsi Katalin

fejlec_ii.jpg

Magam is alig hiszem el, hogy sikerült végigvinnem a posztsorozatomat. Mindennap posztoltam egy cikket közéleti témában Jézus útmutatását keresve legjobb tudásom szerint. Nem voltam benne biztos, hogy sikerülni fog, sőt. De amire az Isten indít, ahhoz elengedő erőt is ad :) Záró posztomban arra a kérdésre igyekszek válaszolni, aminek köszönhetően a sorozat ötlete megfogalmazódott. 45 témát 45 napon keresztül vizsgáltam át, hogy erre a kérdésre megkíséreljek komoly választ adni: Jézus tagja volna-e a Viszlát Kétharmadnak?

Tovább
14 komment

Átszavazhatunk egy DK-sra jobboldaliként?

2018. március 31. 12:08 - Lukácsi Katalin

szavazolap_2018.jpeg

Sokat írtam az elmúlt időben a Jobbikra való átszavazásról. Az egyik nagy dilemmája a 2018-as választásnak ez. De van egy másik dilemma is a jobboldalon, és ez a MSZP-re, DK-ra való átszavazás, különösen az utóbbi. Sőt, egy kiábrándult fideszes számára, még dilemmaként sem tud megjelenni a legesélyesebb DK-sra való átszavazás. Ami érthető. Ha bárhol egy kiábrándult konzi képes lesz átszavazni a NER-szűkítéséért egy DK-s jelöltre, ő lesz a választás erkölcsi győztese (mások számára a legnagyobb áruló, de ha a hősök megítélése egységes volna ma Magyarországon, nem volna semmilyen probléma). Gondoljunk azonban arra is, hogy baloldali, liberális állampolgárok Jobbikra való átszavazása ugyanúgy nagy lépés a félhomályba, és a Magyar Narancs cikkét olvasva, úgy fest, lesznek ilyenek, nem is egy. Én magam is a Jászságban abban reménykedem, hogy a helyi DK-s szavazók meg tudják majd haladni önmagukat, és ha nem is tömegesen, de számottevően átszavaznak majd Budai Lóránt jobbikos jelöltre. Illő tehát, ha én is teszek egy gesztust, és egy DK-s jelöltre való átszavazásra buzdítok.

Tovább
87 komment

A történeti igazságtételről és Jézus igazáról

2018. március 31. 01:49 - Lukácsi Katalin

salvador_dali_jezus_kepe.jpg

Sok minden forgott a fejemben, miről is írjak nagypénteken, ami kellően fajsúlyos. Végeredményben a megváltás maga is egy politikai tett :D De a történeti igazságtételt választottam, mert szimbolikájában illik, és mert rendre ez a politikai téma jut eszembe nagypéntekről.

Elérzékenyülök mindig, amikor a rendszerváltással foglalkozom, és Nagy Imre rehabilitációjáról, újratemetéséről van szó. Mindig többet érzek bele az adott eseménynél. A Nagy Imre-per több ponton párhuzamba állítható Jézuséval. Heller Ágnes hozza A zsidó Jézus feltámadása című fantasztikus könyvében párhuzamként, hogy azért is hazug a zsidó Isten-gyilkos vád, mert ez olyan volna, mintha a magyarokat gyűlölnénk Nagy Imre elítéléséért – de hát Nagy Imre is magyar volt! Nagy Imre perében pedig ugyanolyan bátran nem kért kegyelmet, inkább a bíróság legitimitását kérdőjelezte meg.

Tovább
2 komment

"Már itt van a pénz a számlán"

2018. március 30. 01:09 - Lukácsi Katalin

passio_jezus_es_judas_worthradio-com.jpg

Már korábban megkomponáltam a mai témát és a címet. Sokat gondolkodtam azon, hogy a szent három napon mégis milyen kérdésekről írjak. Nehéz olyan politikai problémákat találni, amelyek „méltók” volnának ehhez a három gyönyörű naphoz. Súlyukat tekintve, témaegyezés miatt választottam, amit választottam. Ma írok a korrupcióról, megemlékezve Júdás 30 ezüstjéről. Ma 1988 éve (Vermes Géza szerint esett Jézus halála az időszámításunk szerint-i 30-ra) árulta el Júdás Mesterét 30 ezüstért. És mivel most Magyarországon a korrupció az egyik legégetőbb probléma, és szerte a világon a politikával kapcsolatosan az egyik legkritikusabb kérdés, helye van annak, hogy ma írjak erről.

Tovább
13 komment

Mit tanulhatunk a klímaváltozásból?

2018. március 29. 01:11 - Lukácsi Katalin

tisza_felirat.jpg

Idézet két cikkből:
„A jég olvadását semmi esetre sem a növekedő átlaghőmérséklet okozza. […] Nagyon úgy tűnik, hogy ez minden idők egyik legnagyobb tudományos becsapása […].”
„- Igaza van azoknak, akik szerint ez az első klímaváltozás, amelyben az ember is vastagon benne van?
– Mértékadó tudós ezt ma már nem vitatja.”
A felső a Hit Gyülekezete blogjából, a második a Válasz.hu-ról származik. A mai cikkem nem a Hit Gyülekezetéről fog szólni, hanem a klímaváltozásról, az ember természettel szembeni felelősségéről. Nehezen tudok felülemelkedni ezen a hitgyülis cikken, de nem erre fogok reflektálni.

Tovább
5 komment

Mi a nemzet?

2018. március 27. 23:21 - Lukácsi Katalin

barabas_miklos-a_lanchid_alapkoletetele.jpg

Magyarként nem hagyhatom ki egy ilyen posztsorozatból a nemzetpolitikát. A nemzet fogalmáról fogok írni. A hazaszeretetről már írtam, ott is megemlítettem Jézus kötődését saját hazájához. Itt is bátran párhuzamba állíthatjuk Jézus viszonyát a zsidó közösséghez, vagy a mai zsidó nemzettudatot a magyar nemzettudattal.

Az a fogalom, amit ma a nemzet-en értünk a modernitás szülöttje. Egyes történészek szerint vannak előzményei, mások szerint csak a gazdaság adott fejlődési fokának köszönhetően jött létre, és hanyatlik majd alá. Annak ellenére, hogy új fogalom, amikor megjelent, öröktől fogva létezőnek tartották. És izgalmas az is, hogy sok modernitás ellenes politikai mozgalom fontosnak tartja a nemzetet.

Tovább
2 komment