Lukácsi evangéliuma

Nincs igény a jelenlegi ellenzéki pártok teljes összefogására

2018. május 17. 12:02 - Lukácsi Katalin

becsaptak_az_ellenzeki_partok_huszti_istvan_index.jpg

A Závecz Research tegnap közzétett kutatása több szempontból érdekes és tanulságos akár a jövőre nézve is. Talán legfontosabb az az adat, hogy az ellenzék teljes összefogására a teljes választókorú népesség 24 %-a szavazna biztosan, 15 %-nyian valószínűsíthetően, de! 36 % biztosan nem, és további 14 % valószínűsíthetően nem. 39 % vs 50 % … A jelenlegi ellenzék teljes összefogása tehát nem kiút, nem alternatíva, nincs értelme érte küzdeni, a választók nem kérik, tehát a kormányváltást (és a NER lebontását) akarók sem akarhatják.

A másik fontos adat a Demokratikus Koalícióval kapcsolatos, és itt csatlakozok Pápay Gyuri remek tegnapi cikkéhez. Gyuri tegnapi írásában rávilágított arra, hogy a DK Gyurcsány Ferenc vezetésével bár névleg pártolta az összefogást, annak elsődleges kerékkötője volt, valamint olyan megállapodást kötött az MSZP-vel, amely nemcsak az MSZP-nek, de a teljes ellenzék számára hátrányos volt. Csak ahol nagyon erős volt az ellenzék, ott rúghattak labdába a DK-s jelöltek, és rendszerint annak ellenére, és nem azért, mert DK-s volt a jelölt. Politikai kampányuk kifejezetten választó riasztó volt, egy csöppet sem törekedett szélesíteni az ellenzéki szavazótábort, épp ellenkezőleg, csoda, hogy kampánya ellenére is voltak, akár kiábrándult jobboldaliak is, akik DK-s esélyes jelöltre szavaztak át.

Ezzel szemben! az ellenzéki választók a DK-t okolják legkevésbé a kétharmados bukásért, úgy! hogy választóik volnának a legkevésbé nyitottak támogatni összefogást/koordinációt. Ha azt mondjuk, hogy a kétharmad a szélesebb körű és okosabb koordináció hiánya miatt köszöntött be ismét, de a DK-s szimpatizánsok az összefogást egyébként nem támogatnák, akkor logikai hiba, ha a DK-t nem tesszük felelőssé a kétharmad létrejöttéért. Nem keresek bűnbakot, és mint fentebb is írtam, Isten ments, hogy a teljes körű összefogásért küzdjek, arra az összefüggésre akarok csak rávilágítani, ami a közvéleménykutatásból kiolvasható.

Erre vonatkozó kérdés nem volt, ez már csak magánvélemény, de a teljes ellenzéki összefogás elutasítottsága éppen azért magas, mert abba beleértendő Gyurcsány Ferenc is – és ő elutasított politikus. Ugyanez a Gyurcsány Ferenc a kampány során sem dolgozott meg a kormányváltást akaró szavazók bizalmáért, és nem volt számára elsődleges a kormányváltást akarók szolgálata, a kormányváltás. Az ellenzéki térfélen őszinte és bátor politikai stratégiát kell építeni, aminek a része az, hogy csak olyan politikai szereplőkkel és erőkkel működjenek együtt, akik valóban a NER lebontását, és nem annak konzerválását tűzik ki célul.

A borítókép forrása: Index, készítette: Huszti István

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lukacsikatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr7613966070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.18. 06:42:56

S miért is fognának össze teljesen más irányzatú pártok?

Petra033 2018.05.18. 08:03:53

Szerintem egy teljes - vagy akárcsak majdnem teljes - ellenzéki összefogásra gondolkodó ember nem szavaz.
Hogy is kormányoznának ezek a pártok, ha megnyernék a választást? Mert a választás lényege nem az, hogy leváltsunk valakit, aztán utánunk a vízözön, hanem, hogy megválasszunk valakit akire rábízzuk az országot 4 évre.
Ez pedig egymást zsigerből utáló, teljesen különböző világképű, teljesen különböző programmal rendelkező pártok esetén kivitelezhetetlen.

Berelhetoreklamfelulet 2018.05.18. 08:30:20

Helyesen: 60ig feletti embernek nicns rá igénye.

Mert ilyen szinten már van legalább annyi esze, hogy tudja, hogy ha ennyire ellentétes emberek összefognak, abból jó sose fog kisülni.
-jobb esetben csak pár hónap múlva szétesik
-rosszabb esetben egy döntésképtelen kormány alakul ki, azaz jön a káosz...

Kivlov 2018.05.18. 09:03:59

De miért is kéne összefogni???
90ben leváltottuk az egypártrendszer többpártrendszerre, amit most kétpártrendszerre akarunk cserélni?
Minek?

Azt kéne végre észrevenni, hogy a fityisznek van 50%-nyi szavazója, vajon miért? Valamit jól csinál.
Lehet ez a másik 50%-nak nem tetszik, de akkor is így van.
Úgyhogy ha le akarják váltani, akkor tőle is kell szavazatokat elvenni.
Ez meg úgy sossem fog menni, hogy dacból mindig az ellenkezőjét mondkák, min a fityisz. Akár jó az, akár nem.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.05.18. 09:04:07

Ez a cikk totál hülyeség, semmi objektivitás nincs benne.

Illetve persze az, hogy a Jobbikkal a demokratikus baloldalnak nem volt érdemes összefogni, és most sem az, az világos, az Gulyás Mártonék felméréseiből is lejött.

De a cikk további része, az nettó DK anyázás, és minden tény nélkül. A DK és az MSZP teljesen objektíven kölcsönösen előnyös megállapodást kötött egymással. Éppen ezért őnáluk a legjobb a képviselők száma a listás szavazatokhoz képest. Messze a legjobb az ellenzéki oldalon.

A kétharmadért meg megint csak totál világosan az LMP, a Momentum és az MKKP a felelős. Több budapesti kerület is van, ahol nyerhetett volna az ellenzéki jelölt, ha ezen pártok közül legalább egy lemondott volna, és a legkisebb átszavazási hajlandóság esetében is, mert annyira szoros volt az eredmény. Ezek tények. Ami a postban van, az csak gyűlölködés.

Mondjuk mit várunk egy kereszténytől?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.05.18. 09:05:02

A Jobbik szorzója csak 0,67. A 19,06%-os listás eredményhez képest elég kevés képviselői helyet vittek el. Ez teljesen nyilván azért van, mert senkivel nem fogtak össze. A Jobbik esete viszont kivétele. Nem csak azért, mert persze egyáltalán nem sajnálom őket, ők még így is náci párt, hanem azért, mert ők reálisan tényleg nem csinálhatták jobban. Gulyás Mártonék felmérése tök egyértelműen kimutatta, hogy ha Jobbikos képviselő lép vissza, akkor kb a fele szavazójuk átszavaz a Fideszre. Tehát az ellenzék semmit nem nyer, a Jobbik hitelességet veszít. Tehát a maga módján, a maguk helyzetében, amivel egyáltalán nem rokonszenvezek, de ők szintén maximálisan jól csinálták.

Az MSZP-P szorzója 0,84. Ez 1-nél kevesebb, de hát a Fidesz annyira tarolt, hogy ez is szép. A Fidesz után ez még így is a legmagasabb, kb a DK-val azonos szinten. A DK szorzója szintén 0,84. Ez a megállapodásuk igazságosságát is mutatja, és a hatékonyságát is.

Az LMP 0,57-es szorzója mutatja, hogy milyen ostobák voltak, amikor nem egyeztek meg több viaszléptetésről. Nemcsak a Fidesz köszönheti nekik a kétharmadot, de maguknak is relatív kudarcot könyvelhetnek el.

A Momentum és az MKKP stratégiáját elég azzal lezárnunk, hogy nem jutottak be, nem nyertek meg semmit. Még az Együtt is jobb náluk, mert ugyan listán semmit nem értek el, de egy képviselőjük nekik azért van, a visszalépések miatt. Úgyhogy relatíve még az Együtt is jól teljesített.

ertelemblog.wordpress.com/2018/05/07/az-mszp-p-es-a-dk-jol-mukodo-osszefogasanak-bizonyiteka/

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.05.18. 09:08:12

@Kivlov: Magyarországon van majdnem 50% igen hülye ember. És a Fidesz nagyon rosszul cisnálja, ha rájuk támaszkodik.

haXXor 2018.05.18. 09:09:31

@math0: tesó, te sem vagy valami túl okos, igaz?

Ad Dio 2018.05.18. 09:13:41

Az ellenzék egyetlen esélyes a mai rendszerben a teljes összefogás. Ahhoz viszont, hogy ez sikeres legyen, el kell hitetni a választókkal, hogy az összeálló fura konglomerátum igenis kormányképes lesz. Az összefogás elutasítottsága épp ennek a kudarcát jelzi: az emberek el nem tudják képzelni, hogy egy esetleges össznépi bal-jobb egybekelés képes lenne kormányozni.

Sokan mondták már, csak megerősíteni tudom: az, hogy "antiorbán" nem elég. Két okból sem. Egyfelől a Fidesz messze nem mindent csinál rosszul, másfelől az elmútnyóc ma is élénken él a választókban. Akik abban részt vettek, azoknak nem szívesen oszt lapot senki. Bónusz: mai napság a baloldali liberális világkép válságba került. A felmerülő problémák zömére nincs válasza. Lehet "populistázni", de valójában a jobboldali "populizkmus" zömében nem jelent mást, mint realizmust, vagy józanságot.

Kivlov 2018.05.18. 09:45:09

@math0:
szerinted.
szerintem meg a maszoposok meg a gyurcsányisták bőven hülyébbek.

Kivlov 2018.05.18. 09:47:33

@Ad Dio:
tévedés.
Az ellenzék esélye hiteles alternatíva felmutatása. orbánozás, mészárosozás, sárdobálás, ellenkezés, mocskolódás nélkül. És persze kellene egy karizmatikus jelölt, vagy egy bajnai kaliberű szakmai ember. Ezek közül kb. mind hiányzik és hiányozni is fog.
Az ellenzék egyetlen dologra játszik évek óta: arra hogy orbán kicsinálja magát. Ez is bekövetkezhet, csak ez egy lassabb folyamat. :D

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.05.18. 10:03:54

@math0: " ... De a cikk további része, az nettó DK anyázás, és minden tény nélkül. A DK és az MSZP teljesen objektíven kölcsönösen előnyös megállapodást kötött egymással. Éppen ezért őnáluk a legjobb a képviselők száma a listás szavazatokhoz képest. Messze a legjobb az ellenzéki oldalon. ... "

Ezzel csak az az 1 baj van, hogy ez a két párt az aminek instant el kellene tűnnie a történelem pöcegödrében ahhoz, hogy itt kormányváltás lehessen. Az ellenzék egész addig nem fogja tudni leamortizálni a fityisz választóbázisát, azaz képtelen lesz elküldeni a fityiszt a bús csába, amíg a 2006-os események örökösei, ezek a megélhetési hulladék politikusok bitorolják az ellenzék helyét.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.05.18. 10:07:49

@math0: " ... A kétharmadért meg megint csak totál világosan az LMP, a Momentum és az MKKP a felelős. ... "

Honnan veszed a bátorságot te kis senkiházi, hogy máskéntgondolkodókat tegyél felelőssé azért, hogy azokra a hulladék maszopos és dk-s senkiháziakra nem szavaznak. Bármikor hajlandó lennék átszavazni a jobbikra és akár a fideszre is, ha nem lenne más lehetőség mint az előbb említett két szemkilövetős tetű bagázs.

Ad Dio 2018.05.18. 10:13:18

@Kivlov:

Én elméleti, te gyakorlati oldalról közelíted meg a kérdést :-).

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.05.18. 10:14:24

@math0: " ... A Momentum és az MKKP stratégiáját elég azzal lezárnunk, hogy nem jutottak be, nem nyertek meg semmit. Még az Együtt is jobb náluk, mert ugyan listán semmit nem értek el, de egy képviselőjük nekik azért van, a visszalépések miatt. Úgyhogy relatíve még az Együtt is jól teljesített. ... "

A fityiszen kívül egyetlen párt teljesítette a célját, ez pedig a MKKP. A kitűzött cél pedig az volt, hogy megszerezzék az 1%-ot, hogy ne kelljen a kampánypénzt visszafizetniük, amit magyarországon egyedülálló módon költöttek el, az utolsó fillérig transzparensen kimutatva, a "Rózsa Sándor I. Népi Kampánypénz Tékozló Alap" -on keresztül.

ketfarkukutya.com/?p=6644

Maximális respektem az övék, a te kedvenceid pedig levitézlett, hiteltelen politikai hulladékok (maszop, dk) akiket már rég el kellett volna zavarni a sunyi csába, hogy egy életképes és hiteles ellenzéki tömörülés kialakulhasson.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.05.18. 10:22:37

@Kivlov: " ... Az ellenzék esélye hiteles alternatíva felmutatása. orbánozás, mészárosozás, sárdobálás, ellenkezés, mocskolódás nélkül. ... "

Hát, ehhez az ellenzéknek előbb a maszopot és az elkúróékat szemétre kell vetniük, aztán azt a bizonyos hiteles alternatívát is ki kell dolgozniuk. Ha nem teszik meg, '22-ben is számíthat a MKKP a szavazatomra, sőt szerintem akkor már lehet hogy a parlamentbe is bejutnak a programjukkal :-)

Örök élet, ingyen sör, Balaton Nyíregyházáig.

Legalább olyan hiteles, mint a mostani ellenzék kampányszlogenjei: orbánváltás, elszámoltatás, gazdagok megadóztatása, kerítés lebontása, nyugdíjkorhatárcsökkentés stb....

Kivlov 2018.05.18. 10:28:35

@Magánvéleményem:
erről van szó.
Hódmező (és a választási eredmények) legnagyobb tanulsága, hogy a balliba ellenzékre nincs szükség.

kentersturz 2018.05.18. 10:29:44

A DK 7 híján megkapta a körzetek felét az Mszp-től. Létezik az, hogy a fele akkora támogatottsággal se bíró párt esélyesebb jelöltet tudott kiállítani ezeken helyeken?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.05.18. 10:51:10

@haXXor: de. hozzám képest te egy makimajom vagy IQ-ban.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.05.18. 10:52:17

@Ad Dio: minden felmérés szerint a Jobbik-demokratikus ellenzék összefogás nem hoz semmit. Kár erőlködni!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.05.18. 10:53:03

@Ad Dio: a liberális világkép nem került válságba, hanem pont, hogy 9ö%-ban megvalósult, és a hülye emberek emiatt nem érzik a fontosságát.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.05.18. 10:54:26

@Kivlov: a felmérések szerint a Fidesz szavazók a hülyébbek.

hogy szerinted mi van, az faszt se érdekel, hiszen te magad is hülye vagy.

24.hu/kozelet/2017/05/15/kihatraltak-a-fidesz-mogul-a-diplomas-szavazok/

de úgy egyébként eleve mekkora debil kell, hogy legyél, ha azt hiszed, hogy az intelligencia zsákfalvakban él?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.05.18. 10:55:34

@Magánvéleményem: erre a két pártra sokan szavaztak. többen, mint az LMP-re meg a Momentumra. az emberek szerint tehát nem kell eltűnniük. hogy szerinted el kéne, az a te dolgod, faszt se érdekel.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.05.18. 10:58:02

@Magánvéleményem: a választás eredménye alapján. tessék megnézni a szoros körzeteket Budapesten, te faszfej!

BP 2-es:

Dr. Simicskó István (FIDESZ-KDNP) 23403 42.16 %
Gy. Németh Erzsébet (DK) 22494 40.53 %
Kreitler-Sas Máté (LMP) 3384 6.1 %
Dr. Bardócz-Tódor András (JOBBIK) 3252 5.86 %
Bedő Dávid (MOMENTUM) 1540 2.77 %

tök világos, hogy az LMP visszalépésével ez a körzet lazán hozható lett volna. ennyi kellett volna a kétharmad megakadályozásához, te barom!

Kivlov 2018.05.18. 11:08:01

@math0:
tévedés. az nem érdekel f*szt se, hogy te mit gondolsz meg mit mérsz fel.
A fityisz megint behúzta 2/3dal, ha tetszik, ha nem. oszt lehet lapozni...

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.05.18. 11:14:31

@math0: Ez a két párt elérte a felső korlátját, a visszalépők 90%-a másra adná a voksát, erre a két hulladékra (maszop, dk) nem. Nincs miről beszélnünk, ez a két párt az akadálya egy normális, koalícióképes ellenzéknek, ez a két párt tartja egyben a fityisz szavazótáborát. Nem az a lényeg, hogy ha egy marginális LMP visszalép akkor +-1 mandátum hova kerül, hanem az, hogy amíg ez a két hulladék a porondon van, addig a fityisz tábora egyben marad. Amíg az egyben marad, addig a töbsségük garantál, és ha a Táncos Komikus Böszme mond néhány baromságot, továbbá a maszop a szokásos impotenciáját fel tudja mutatni, akkor a 2/3 is meg van a fityisznek.

Te most azért kampányolsz, hogy ez az állapot fennmaradjon? Nooormális vagy?

Ad Dio 2018.05.18. 12:13:35

@math0:

Olvasd el kérlek pontosan amit írtam: a baloldali liberális politika van válságban.

A liberális eszme - ebben tökéletesen igazat adok Neked - nem hogy válságban nincs, hanem épp ellenkezőleg: az összes fontos harcát győzelemre vitte és alappá vált a nyugati világban. Egyébként nagyon hasonlóan a kereszténységhez. Mostanára azonban - épp ebből kifolyólag - elvesztette a mozgósító, politikai identitás képző jellegét. Erőltetni persze lehet a movement-et, de az csak izzadtságszagú genderhez meg lmbtq mozgalomhoz vezet, ami jóval több embert taszít mint amennyit vonz.

Ad Dio 2018.05.18. 12:21:45

@Ad Dio:

Picit javítaná magamat: talán egyetlen kérdésben nem győzött még a liberalizmus, ez pedig a vallásszabadság. Ezen a téren még van a fejlődésnek iránya, amiben lehet, hogy épp a beáramló muszlimok lesznek a trigger.

Ad Dio 2018.05.18. 13:20:48

@math0:

"te faszfej!"

Most látom csak! Ez te vagy Brendel Matykó! A kényszeres agressziód mindig elárul ha elfogynak az érveid :-).

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.05.18. 13:47:44

@Kivlov: jó, hát hülye Fideszes vagy, mit neked a tények, viszont azt se tudom, mit ugatsz bele az ellenzék dolgaiba. húzd el innen a beled a kurva anyádba!

Kivlov 2018.05.18. 13:49:25

@math0:
muhahaahah, van ami nem változik: sz*ptatok, sz*ptok, sz*pni fogtok! :D

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.05.18. 13:53:29

@Magánvéleményem: Te elmebeteg vagy.

Az ellenzéki szavazók egy része jobbikos, és mint ilyen vagy a Fideszre szavaz át, vagy megosztva valamelyik ellenzéki pártra, de mindegy is, hogy melyikre, mert ha a fele a Fideszre szavaz, akkor a Jobbikkal nincs értelme összefogni semmilyen módon.

A maradék szavazók 60%-a az MSZP-re vagy a DK-ra szavazott.

A maradék nevében ne nagyon ugráljál, te paraszt, mert kisebbség vagytok! Nem kicsit, nagyon! A fasznak nem fogod fel, hogy a szavazók elküldtek titeket a picsába?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.05.18. 13:54:17

@Ad Dio: ha elfogynak az érveid, akkor mindig csak hisztizni tudsz. ott volt az érv, nem válaszoltál rá, a jó édes kurva anyádat!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.05.18. 14:05:05

@Ad Dio: Nagy britanniában a munkáspárt és a konzervatívok kb egálban vannak most

Franciaországban egy olyan centrista elnök nyert, amelyik a baloldalról jött.

Spanyolországban 3 nagyobb néppárt van, abból kettő baloldali.

Észtországban centrum-balos kormány van

Görögországban radikális bal

Izlandon bal-zöld

Luxemburgban bal-liberális

Hollandiában bal-liberális

Portugáliában szocialisták

Romániában szocdemek

Szlovákiában szocdemek

Svédországban szocdemek

Svájcban balliberális

soroljam még?

Ad Dio 2018.05.18. 14:08:36

@math0:

Nézesd meg magad egy jó fejdokival ;-).

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.05.18. 15:06:42

@Ad Dio: Nézesd meg magad egy jó fejdokival !;-).

Látod, ha elfogynak az érveid, anyázol.

Ad Dio 2018.05.18. 15:25:24

@math0:

Itt anyázni te szoktál. Én csak egy jóindulatú - mondhatni aggódó - javaslatot tettem.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.05.18. 22:17:22

@Ad Dio: anyáztál, hazug disznó, semmi különbség nincs.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.05.18. 22:18:37

@Ad Dio: illetve az egyetlen különbség, hogy utoljára én írtam érvet, és te nem válaszoltál rá, mert nem tudsz.

Nagy britanniában a munkáspárt és a konzervatívok kb egálban vannak most

Franciaországban egy olyan centrista elnök nyert, amelyik a baloldalról jött.

Spanyolországban 3 nagyobb néppárt van, abból kettő baloldali.

Észtországban centrum-balos kormány van

Görögországban radikális bal

Izlandon bal-zöld

Luxemburgban bal-liberális

Hollandiában bal-liberális

Portugáliában szocialisták

Romániában szocdemek

Szlovákiában szocdemek

Svédországban szocdemek

Svájcban balliberális

soroljam még?

erre köpni nyelni nem tudtál, te faszfej! kezeltesd magad!

Ad Dio 2018.05.18. 22:38:17

@math0:

Egyszer már mondtam: csak kultúr emberekkel vagyok hajlandó beszélgetni. Egy szintnél még a neten sem adom alább.

Tényleg érdemes lenne elmenned egy fejdokihoz. De! Mielőtt kikelnél magadból: te döntesz, nekem meg nyóc, csak nem irigylem a környezetedben élőket...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.05.19. 06:10:22

@Ad Dio: én meg már mondtam:

1) Akkor hisztizel, amikor nincs igazad, és nincs érved
2) Hülye vagy, és geci. Te nem vagy kultúrember.
3) Én nem vagyok hajlandó az olyan hülye geciket, mint te kultúremberként kezelni.
4)Ezek miatt tényleg érdemes lenne elmenned egy fejdokihoz.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.05.19. 06:12:52

@Ad Dio: Vissza lehet nézni, hogy állítottál valamit kritizáltam, válaszoltál, tehát vitáztál. Akkor kezdtél el hisztizni, amikor a tényleges tényekkel szembesítettelek, mert erre már nem volt érved. Hülye vagy, és geci. Ez az, ami nem kultúremberség, amit te csinálsz.

Nagy britanniában a munkáspárt és a konzervatívok kb egálban vannak most

Franciaországban egy olyan centrista elnök nyert, amelyik a baloldalról jött.

Spanyolországban 3 nagyobb néppárt van, abból kettő baloldali.

Észtországban centrum-balos kormány van

Görögországban radikális bal

Izlandon bal-zöld

Luxemburgban bal-liberális

Hollandiában bal-liberális

Portugáliában szocialisták

Romániában szocdemek

Szlovákiában szocdemek

Svédországban szocdemek

Svájcban balliberális

Nagy Zoltán 989 2018.05.23. 02:59:58

Katalin!
Ön félreérti a helyzetet. Nem azért kell összefogni az ellenzéknek, hogy legyen egy nagy összeborulás és együtt kormányozzanak. Azért kell összefogni, hogy legyen egy technikai koalíció 2/3, hogy vissza lehessen állítani a demokráciát (arányos választási törvény, stb.). Ha ez megvan, akkor szépen mindenki mondjon le és legyenek új választások egy igazságos választási törvény alapján. Ezt kellett volna Önöknek (állítólagos ellenzéknek) tenni és elmondani a szavazóiknak.
Ugyan már késő, de ha esetleg még nem látta, akkor javaslom nézze meg az 500nap.hu-t. Ma egy jobb országban élhetnénk.
süti beállítások módosítása