Lukácsi evangéliuma

Kereszténygyűlölő-e a tömeg?

2018. december 14. 14:07 - Lukácsi Katalin

tuntetes_december.jpg

A tavaszi százezres tüntetéseken történt egy szomorú eset. Egy tüntető leköpött egy református püspököt. Az eset nem a központi tüntetések idején zajlott, mégis elhatárolódott tőle mindenki, én bocsánatot is kértem, ha bár szervező sem voltam. Az tény, hogy nem volt olyan látványos az elhatárolódás, mint amennyire intenzíven a kormánypárti média, aztán még a köztársasági elnök is foglalkozott az esettel.

Most egy tüntetői beszólás járja be a netet, amelyen valaki gyalázatosan nyilatkozik az Úr Jézusról. Sajnálom, hogy az illető a kormánnyal szembeni frusztrációját épp Jézuson vezeti le, azt pedig még jobban, ha esetleg a Jézussal szembeni ellenérzése tudatos. Elhatárolódok a tettétől, ahogy a karácsonyfa rángatástól is, vagy bármi olyan tettől, gesztustól, amely a kereszténység jelképei, tartalma ellen irányul. Számomra Jézus az első, még csak nem is Magyarország, hogy az ismert szófordulattal éljek, tehát nem kérdés, hogy nem tudok azonosságot vállalni semmivel, ami Őt támadja.

Éppen ezért visszautasítok minden olyan azonosítást, ami engem és sok tüntetőtársamat összemosna vagy kikiáltana egy kereszténygyűlölő tömegnek. Ezt felháborítónak tartom, sértő és nyilvánvaló hazugság. Ahogy mérhetetlenül túlzás az is, hogy vérszomjas fenevadaknak kiáltsák ki a teljes tüntetést. Van kukaborogatás, aztán jön a másik tüntető, aki felállítja a kukákat, és összeszedi a szemetet, ezt és erről való szóváltást az Index videó véletlenül épp élőben elkapta. Van füstgránát, de azért azt baseball ütővel, hogy a tévészékház ostromára gondoljunk, nem lehet összehasonlítani. Közvetlen kapcsolatban vagyok tüntetésszervezőkkel. Egyrészt látom, hogy mennyire szervezetlen, spontán és heterogén, ahogy megszületik egy ilyen esemény, és a tüntetés maga. Másrészt látom, hogy mindenki békére törekszik, és természetesen szó sincs keresztényellenességről.

Persze egyszerűbb világmagyarázat Soros-bérelte „civileket” látni minden sorokban, de becsapja magát a Fidesz, ha saját propagandáját elhiszi.

A kereszténység békére törekszik, de csak az igazságra épített békére. Volt, hogy Jézus is ostort font. Ami fontos, emberek ellen sose irányult agressziója. A rendőrök, ahogy a tüntetők is, nem arctalan tömeg, mindannyiunknak nevük van, ahogy a menekülteknek, ahogy a hajléktalanoknak is.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lukacsikatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr5914482818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yourmomtits 2018.12.15. 13:51:24

nahát Katalin. milyen elnéző a proli tüntetőkkel szemben. bezzeg Kapisztrán, ő aztán valódi rohadék. ultra gáz!

engedélyes pinaellenőr 2018.12.15. 13:52:28

Itt nem az a kérdés,hogy kereszténygyűlölő e, hanem hogy tömeg e? ( Nem..)

David Bowman 2018.12.15. 14:00:17

Nem illik törni-zúzni, és nem illik betörni a Parlamentbe. A TV székházba se.

Hamihami 2018.12.15. 14:17:41

Ennek a keresztenygyuloletnek a szajkozasa csak a videki nyugdijas olvasoknak szol. A tunteto fiatalok ezt a vallasossag kerdeset nem is nagyon ertik: a vallasossag mindenki maganugye, es ok nagy tobbsegben mar ebben a szellemben nottek fel. Politikai es gazdasagi hatalom megszerzesere a vallasossagot hasznalni a 21. sz-i Europaban egyre nehezebb lesz, azonban a kommentem elejen emlitetteknel meg celt erhet. Termeszetesen senki nem gondolja komolyan az ilyen cimkeket, de most ezt a kommunikacios strategiag valasztotta a fidesz: toljak tovabb a sorost meg a vallasossagot. Szerintem ujjal eleg nagy kihivas kijonniuk.

Josagos 2018.12.15. 14:40:38

én a kereszténységet, mint minden vallást útálok, a hiveket meg butusnak tartom.

berne 2018.12.15. 14:49:04

"Másrészt látom, hogy mindenki békére törekszik".
Katalin, ez igencsak túlzás, sőt ....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.15. 14:55:28

Aki a disznókkal együtt hentereg, az mocskos lesz.

Eleve nem kérünk a Lukácsi féle "kereszténységből", mely perverzek mellett kiállva menetel.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.12.15. 15:05:45

A judeokereszténységet nem gyűlölni kell, hanem gyógyítani.
Több komplex kényszerképzet.

ételizésítő 2018.12.15. 15:08:17

Jézus egy dolgot csinált: nem létezett.

collateral damages 2018.12.15. 15:25:24

@maxval balcán bircaman:
Tudjuk, hogy te inkább az inkviziciót sírnád vissza.

rallus 2018.12.15. 16:37:32

Az ATV sajnos elkövette azt a hibát, hogy egyenes adásban közvetített a tüntetésről és hogy jól hallhatóak a tömegből az ordítások. Szerencsére tanultak az esetből és már céltudatosan kerülik a forradalmi munkásosztály tagjait esetleg rossz színben feltüntető szituációkat. Lukácsi Katalin meg hasson oda, hogy ezentúl a kerszténygyűlölők inkább csendben dobálják üvegekkel a parlamentet és a rendőröket a karácsonyfa gyújtási kísérletek helyett, a szelídebbek meg adják oda nekik a saját üvegeiket és aztán határolódjanak el tőlük!

Hamihami 2018.12.15. 16:51:33

@rallus: tultoljatok egy kicsit, berkommentelo urak!

2018.12.16. 08:50:55

Egyszerű ez.
A fidesz-kdnp kereszténynek nevezi magát, de természetesen közük sincs hozzá. Ne csodálkozzon senki, ha a kereszténységet sokan az ő példáikon keresztül ítélik meg. Velük azonosítják. És mivel a jelenlegi autoriter rendszer sokakat frusztrál, hát vannak, akik így fejezik ki az elkeseredésüket. Ha már viktort leköpni nem tudják.
Sajnos ahhoz, hogy ez így alakult, a posztoló is hozzátette a magáét.
Talán majd lesznek bösketáborok, ahol a felnőtteket átnevelik a nerkeresztény életre, hogy jó hívei legyenek az államvallásnak.

Máté 23:3 Annakokáért a mit parancsolnak néktek, mindazt megtartsátok és megcselekedjétek; de az ő cselekedeteik szerint ne cselekedjetek. Mert ők mondják, de nem cselekszik.
Máté 23:4 Mert ők nehéz és elhordozhatatlan terheket kötöznek egybe, és az emberek vállaira vetik; de ők az ujjokkal sem akarják azokat illetni.
Máté 23:5 Minden ő dolgaikat pedig csak azért cselekszik, hogy lássák őket az emberek: mert megszélesítik az ő homlokszíjjaikat; és megnagyobbítják az ő köntöseik peremét;
Máté 23:6 És szeretik a lakomákon a főhelyet, és a gyülekezetekben az elölűlést.
Máté 23:7 És a piaczokon való köszöntéseket, és hogy az emberek így hívják őket: Mester, Mester!

Máté 23:14 Jaj néktek képmutató írástudók és farizeusok, mert felemésztitek az özvegyek házát, és színből hosszan imádkoztok; ezért annál súlyosabb lesz a ti büntetéstek.
Máté 23:23 Jaj néktek képmutató írástudók és farizeusok! mert megdézsmáljátok a mentát, a kaprot és a köményt, és elhagyjátok a mik nehezebbek a törvényben, az ítéletet, az irgalmasságot és a hívséget: pedig ezeket kellene cselekedni, és amazokat sem elhagyni.
Máté 23:25 Jaj néktek képmutató írástudók és farizeusok! mert megtisztítjátok a pohárnak és tálnak külsejét, belől pedig rakvák azok ragadománynyal és mértékletlenséggel.
Máté 23:27 Jak néktek képmutató írástudók és farizeusok, mert hasonlatosak vagytok a meszelt sírokhoz, a melyek kívülről szépeknek tetszenek, belől pedig holtaknak csontjaival és minden undoksággal rakvák.
Máté 23:28 Épen így ti is, kívülről igazaknak látszotok ugyan az emberek előtt, de belől rakva vagytok képmutatással és törvénytelenséggel.

Meg ilyenek.
Talán már készül az új fordítású habonyi biblia, hogy véletlenül se legyen semmilyen disszonancia a nertársak viselkedése és az államvallás szent irata közt.
süti beállítások módosítása