Lukácsi evangéliuma

Atomerőműveké a jövő? - atomenergia második rész

2018. február 18. 16:12 - Lukácsi Katalin

paks_mohi_mti.jpg

Tegnap az atomenergiához a kovakövektől indultam, így nem jutottam el addig a kérdésfelvetésig: mit szól vajon Jézus, és mit szóljunk mi, keresztények az atomerőművek működéséhez? A tegnapi posztomat az emberi géniusz csodálatának szenteltem, ma gyakorlati kérdéseket vetek fel. Keresztény szemmel hol van több érv a serpenyőben, az atomenergia mellett vagy ellen?

Az atomerőművek (működésük közben!) nem szennyezik a környezetünket, az adott ország energiakitettségét csökkentik, biztonságosak és szűken nézve az energia előállítás költségeit tekintve olcsóak is. De! Nukleáris hulladékot termelnek, amelyeket évezredekig kell teljes biztonságban és elzártságban tárolni – megnövelve ezzel a környezeti és anyagi költséget, ahogy a biztonságos működés garantálása is igen költségigényes. Döntően valóban biztonságosak, azonban egy kisebb hiba is súlyos következményeket idéz elő, egy nagyobb meghibásodás pedig komoly katasztrófát, amely évtizedekig, de talán évszázadokig is megpecsételi környezete sorsát. Ugyanez igaz arra a tájra is, ahol atomerőmű működik, szemben azzal, hogy egy működő szélerőmű tövében akár nyájak is legelészhetnek.

Így szól a Laudato sí a környezetet érintő nagyberuházásokkal járó felelősségről: „A döntések azoknak a lehetséges kockázatoknak és előnyöknek az egybevetésén alapuljanak, amelyeket az egyes lehetséges alternatív döntések magukkal hoznak. Ez különösen igaz akkor, ha egy projekt a természeti erőforrások felhasználásának, a károsanyag- vagy szennyvízkibocsátásnak és a hulladéktermelésnek a növekedését eredményezi, vagy jelentős változást idéz elő a tájban, a védett fajok élőhelyében vagy bármely közterületen.”

Csodálom azt, hogy képesek vagyunk az atomokból energiát nyerni. Hogy ezt megtanultuk, jelzi, munkánk gyümölcséből új és új horizontok nyílnak előttünk. De ahogy a Laudato sí is hangsúlyozza, tudományunkból fakadóan olyan hatalom került a kezünkbe, amely felelősséget és még több alázatot vár el tőlünk. Biztos vagyok benne, hogy a jövőnket nem az atomerőművek írják – és remélem is, hogy további katasztrófák már elkerülnek minket. Az atomerőművek kiváltásának azonban fokozatosan kell végbemennie!

Néhány héttel ezelőtt járta be az internetet egy tragikus képsor: egy gyönyörű és ép templomot romboltak porrá markológépek. Nemcsak a templom, egy egész falu vált semmivé Észak-Rajna-Vesztfáliában a földben alatta megbúvó barnaszénmező miatt. A cél a megújuló energiák használata és kiaknázása, jó figyelnünk Kínára, amely ország ebbe az iparágba fektet be, de el kell ismernünk meglévő hiányosságainkat is. Ha az atomstop politikai hisztériák miatt hirtelenséggel következik be, egyelőre a fosszilis erőművekhez leszünk kénytelenek visszafanyalodni. Adjunk időt magunknak az atomerőművekkel, de a megnyert időt a megújuló energiákban rejlő lehetőségek kiaknázásába fektessük!

 

A cikk megírásában segítségemre volt a 24.hu cikke és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa 2015. október 9-én rendezett konferenciájának kivonata. A fotót is az utóbbi cikkből vettem, amelyet az MTI készített, és az egykori Mohi falu templomát és a paksi erőművet ábrázolja.

* * * * * * * *

Ezen bejegyzés is egy posztsorozat része, amelyet a nagyböjt alkalmából indítottam. Arra teszek kísérletet, hogy 46 napon át mindennap konkrét politikai (de nem pártpolitikai!) témák mentén keressem azt, mi lehet Jézus álláspontja. Kizárólagosság nélküli töprengések, vállaltan gyarló és töredékes útkeresés, „az Úr arcának keresése”, ahogyan azt XVI. Benedek pápa írta A Názáreti Jézus című trilógiájában. Fogadjátok szeretettel, türelemmel, megértéssel. Imádkozzunk és gondolkodjunk együtt!

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lukacsikatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr8913678964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabiiii 2018.02.19. 14:32:56

"mit szóljunk mi, keresztények az atomerőművek működéséhez?"
Imádkozzatok!

gigabursch 2018.02.19. 14:42:07

S mit szóljon a többi keresztény, aki nem "mi", hanem "ti" vagy "ők"?

erol 2018.02.19. 14:55:43

"mit szóljunk mi, keresztények az atomerőművek működéséhez?"
Miért mit szóltok pl. a szénerőművekhez?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.02.19. 15:04:33

ATOMTEMETŐ

Elvirágzott atomsiló
Fölött legel tanyasi ló.
Lila fűtől kissé kába
S enyhén remeg mindhét lába...

fradyendre.blogspot.hu/2009/12/atomtemeto.html

ATOMREMETE

Tegnap halt ki a Föld...
Ehhez képest,
Bár a Hold méregzöld,
Ez egy szép est...

fradyendre.blogspot.hu/2009/08/atomremete_19.html

2018.02.19. 15:15:07

Kicsit elvalult vallás ez a kereszténység. Persze a többire is igaz ez általában.

röf 2018.02.19. 15:35:29

Nem kellene az atomenergián alapuló energiatermelést sem az ostoba politikához és politikusokhoz, sem vallási meggyőződéshez illetve egyházi tanításokhoz kötni.
Ez pont az a szelete a világunknak, amit kizárólag természettudományos alapon szabad művelni.

Exploiter 2018.02.19. 15:59:16

Fel nem foghatom, hogy vallási nézeteknek mi köze energiapolitikához, atomfizikához vagy bármi hasonlóhoz.

Vajon mi a véleménye egy fizikusnak az elsőáldozásról? De még fontosabb, hogy kit érdekel?

Lukácsi Katalin 2018.02.19. 16:08:12

@röf: A cikkben is látszik, hogy az atomerőművekről kialakítandó keresztény álláspont semmiképpen sem a természettudomány mellőzésével történik. Viszont mivel óhatatlanul politikai kérdésként fog megjelenni mindig, építsünk-e erőműveket, mibe fektessünk helyette, ha nem, ezért erről van mondanivalója a kereszténydemokráciának is. A teremtésvédelem miatt pedig adja magát, hogy az Egyház is gondolkodik a kérdésről.

jandera 2018.02.19. 16:53:45

@Lukácsi Katalin: A kereszténydemokrácia szép szó, csak teljesen értelmetlen!
A kereszténység alapja a tekintélyelvűség, ami kizárja a demokráciát, és fordítva...

jandera 2018.02.19. 17:35:07

@Lukácsi Katalin:
"És a legcsodálatosabb az, hogy ez a nagyhatalmú Úr, amely előtt porszemekként vagyunk jelen, e demokratikus gyakorlatot magára is érvényesnek ismeri el, történelmünkbe csak törvényeinket elfogadva avatkozik be"
Ezt honnan vetted????? Jó a bullshit generátorod!

"az a rendszer, amit ma demokráciának hívunk, a názáreti Jézusnak köszönhetően bontakozott ki előttünk."
És az ókori görög demokráciák? A Názáreti tudott görögül?

Lukácsi Katalin 2018.02.19. 23:05:23

@jandera: Minden tiszteletem, csak egy mondattal kellett volna még egyet olvasni: "a modern polgári demokrácia létrejöttét éppen, hogy elválaszthatatlannak tekintem a kereszténység görög-római kultúrát megerjesztő hatásától".

Az első felvetésedre pedig, Jézus megkeresztelkedésének a története megvan?

heizer 2018.02.22. 12:55:49

Kedves Katalin!

A poszt témájához hozzászólva: azt gondolom keresztényi szempontból az atomerőművek támogatása abszolút rendben van, és szükséges. Sőt, keresztényként elsősorban a nukleáris energia hatékonyságának, biztonságának és fejlődésének támogatását kell priorizálnunk, a megújulókkal szemben. Mély felelőséggel természetesen.

A megújuló energia hasznosításának ugyanis van egy létező kerete, mégpedig a teremtett természeti környezet, amiben élünk. A szélmalmok alatt legelésző marhanyájak romantikus képe meglehetősen félrevezető: nagyjából fogalmunk sincs, hogyan nyúlna bele a légköri viszonyokba az, ha minden energiát a szélből nyernénk ki.
Viszont meglehetősen jól tudjuk, hogy a biomassza alakulásába hogyan nyúl bele a napenergia hasznosítása. A mi éghajlatunkon, ahol ugyan a növények csak a beérkező napenergia mennyiség 1-3 %-t használják biomassza képzésre (ami elvileg 97 %-nyi napenergia kisajtolását lehetővé tenné nekünk), azért elég jól tudjuk, hogyan fejlődnek növényeink kevesebb napfény esetén. Valamiért ezt így találta ki a teremtőnk.

A napenergia hasznosítás legfeljebb városi, épített felületeinkre korlátoznám (egyébként ott is hatékonyabb volna a több zöldfelület, mint a napelem), illetve sivatagi környezetbe. Ezek a megoldások azonban vagy drágák, vagy nem választhatóak el nemzetközi politikai és biztonsági kérdésektől. Azt gondolom, hogy a megújuló energiatermelők paradox módon a teremtett környezet ellen vannak, és tömeges alkalmazásuk igen negatívan hatna a természetes környezetre és az élelmiszertermelésre. Ami az egyre népesebb földön egy fokkal fontosabb az energiánál (illetve manapság attól nem is választható el).

Ezzel szemben itt van egy technológia, ami ugyan hordoz kockázatokat ezek azonban kezelhetőek, cserébe környezetbarát. Az meg van, hogy ahhoz, hogy Mo. teljes villamosenergia fogyasztását 100% hatásfokú napelemmel vagy szélerőművel akarnánk biztosítani két megyényi területet kellene lefednünk - teljesen? Ez a terület kb. akkora, mintha egy fukusimai méretű atomkatasztrófa esetén kiürítenénk Paks 50 km sugarú körzetét.

Aztán sokan elfeledkeznek arról is, mikor a jövőbe vetítve predesztinálják a megújuló energiák gyorsuló ütemű fejlődését, hogy ilyen a nukleáris energetikával is pontosan elképzelhető? Az hogy ma még nincs 100 %-os hatásfokú és olcsó szélkerekünk és napelemünk, de majd egyszer lesz (egyébként fizikailag nem lehet), pont olyan valószínű, minthogy kifejlesztjük az atomhulladék biztonságos tárolását 100.000 évre vagy adja Isten 100%-os reciklikálását (van egyébként).

Szóval, igen, keresztényként főleg az atomenergiát kell támogatnunk, úgyhogy én nem egy de még két Paksot se tartanék őrült ötletnek (nyílván hosszabb távon) a teremtett környezet megóvása érdekében, nem is beszélve arról, hogy kiváló szakembereink és tudományos műhelyeink és hagyományaink miatt, ebben a piaci szegmensben egyáltalán nem volna ördögtől való a magyar szerepvállalás növelésének támogatása a nukleáris kutatásokban.

Köszönöm az írást, bocs a hosszú véleményért!
süti beállítások módosítása