Lukácsi evangéliuma

Maradtak volna jeltelen sírokban?

2018. november 04. 20:44 - Lukácsi Katalin

A mai hatalom 1956 képének annyi köze van a valósághoz, mint a történelemhamisító ellenforradalmazásnak

img_4171.PNG

Ma egy elég felkavaró szentmisében volt részem. Pedig a napi evangélium elég „egyszerű”. A kizárólagos egyistenhitről és a felebaráti szeretetről szólt a főparancs nyomán. A homíliában még azt hallgattam, hogy az ember változni képes. Szent Pál, Assisi Szent Ferenc, Loyolai Szent Ignác, Cortonai Szent Margit… életük második felében indultak el az életszentségre vezető úton. A mise végén azonban új irányt vett az emelkedett lelkület. November 4-e és Nagy Imre miatt. Nagy Imrének ugyanis a templomunkban nem adatott meg az a kegyelem, mint a fent említett szenteknek. Nagy Imrével kapcsolatban az hangzott el, hogy egy életutat nem lehet csak a végéről megítélni, hanem annak az egészét kell számításba vetni. Így Nagy Imre mint „padlássöprő” miniszter különben is kommunista, méltatlan minden elismerésre. Ez a nézet számomra értelmezhetetlen, a hitünkkel ellentétes, hiszen „senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért”. (Jn 15, 13)

Napjaink uralkodó 56 képében a forradalom cselekvői csupán a teljesen heterogén pesti srácokra szűkültek, akiket furcsa idealizmussal rajzolunk meg. Jelen hatalmunk 1956-ról alkotott narratívája nem sokkal van közelebb a valósághoz, mint az 56 után felálló rezsim történelemhamisító ellenforradalmazása.

Akik ma újra történelmünk negatív oldalára helyezik Nagy Imrét (vagy csak egyszerűen elhallgatnák alakját), akik infantilis idealizálással egyneműsítik 56-ot, homogén tömbnek festve fel az akkori országunkat, ők a forradalom legfőbb törekvésével ugyanúgy nem azonosulnak, mint akik mai napig nosztalgiával tekintenek vissza a Kádár-rendszerre. 1956 „utcája”, munkástanácsai, forradalmi bizottmányai, egyetemistái, az újra aktivizálódó pártok és a „reformkommunisták” hiába különböztek ezer és ezer dologban, egyek voltak a többpártrendszer követelésében, és egyek voltak a demokrácia akarásában. Márpedig többpártrendszert követelni és demokráciát akarni csak úgy lehet, ha elfogadom, sőt, akarom, hogy a tőlem eltérő nézeteket vallók is érvényre jussanak hazámban. Ma nincs diktatúra, mint 56 előtt és 56 után volt, de ez nem jelenti azt, hogy a mai hatalom demokratikus elköteleződése mérhető volna akár Nagy Imréjéhez, hát még az ún. pesti srácokéhoz.

Orbán Viktor a Nagy Imre újratemetésekor mondott beszédével alapozta meg politikai pályáját. Mára azonban eljutott oda, hogy a mártír miniszterelnököt kiretusálja nagyjaink sorából. Ungváry Krisztián a Magyar Hangnak adott interjújában mondta erről azt, hogy „Orbán Viktor első politikai tette egy olyan temetés lesz, ahol nem tudjuk, ki volt a halott”. Nem süllyedhetünk idáig. Legyünk hűek 56-hoz! És legyen áldott a mártírok emléke a mai gyásznapon is!

 

Részlet Rainer M. János a két évvel ezelőtti évfordulón megjelent 56-ról szóló albumából a forradalom leveréséről: „Az emberek beletörődtek abba [1957 januárjára], hogy 1956 „ügye” elveszett. Az össznemzeti frusztráció megkezdte a történet visszamenőleges át- és leértékelését, s növelte a bármilyen normalitás iránti vágyat. Felértékelődtek azok az intézkedések – béremelés, a begyűjtési rendszer eltörlése, a prominens sztálinisták háttérbe szorítása stb. -, amelyeket vagy vissza lehetett vezetni októberre („mert valamit mégis elértünk”), vagy az új kormány [Kádár-kormány] javára lehetett írni.” (Rainer M. János: Az 1956-os forradalom. Osiris, Budapest, 2016. 51. o.)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lukacsikatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr914352925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KissGecihuszár 2018.11.05. 17:44:43

Drága Katalin! Ha a csúti csüngőhasú és BTK-s maffiája megtehetné, legszívesebben a Budatétényi szoborparkba vinné Nagy Imre szobrát és úgy ahogy van, en bloc kiretusálná őt, illetve a vele együtt halálra ítélt többi '56-os vezetőt, mondván ők is a rákosi regime "hű kiszolgálói" voltak, ergo csak a "pesti srácok" maradhatnak, mint "hiteles, legitim" forradalmárok. Ez van, idáig sikerült jutnunk '18-ra, erre a politizálásra, erre a senkiházi , jellemtelen, gerinctelen bűnbandára van itt össznépi igény, csak az a lényeg, hogy bizonyos társadalmi csoportok hasitasijában NOMINÁL értéken több pénz lett; az EÜ, a közoktatás, a kommunális hulladékszállítás csődjei, a teljesen nyilvánvaló hazudozások, mellébeszélések, a brutális méreteket öltött , intézményesült korrupció ugyanmár kinek is ütné meg az ingerküszöbét. Hogy mi lesz ennek az ámokfutásnak a törvényszerű vége? Nos, egy jóféle kataklizma, mely akár jövőre elkezdődhet, ugyanis Európában -de világviszonylatban is- igen csúnyán drágul a villamosáram, a gáz, a kőolaj ára, melynek egy ideig lehet quasi gátat szabni a lakossági rezsiárak tekintetében, olyanképpen hogy a valós világpiaci árak és a "rezsicsökkentett" lakossági árak közti egyre nagyobb rést adófizetői pénzekből tömködjuk be, de amennyiben megvalósul pl a villamosáram esetében prognosztizált több, mint !50%-os! áremlekedés, nincs az a költségvetés, mely ne borulna meg, ha onnét kell majd fedezni a lakosságtól érkező áramdíj és a kereskedő cégek számára csengetendő áram ára közti brutálisra nyilt olló okozta költségnövekményt! Ezzel az egésszel csupán az a baj, ha és amennyiben meghasal az orbánéra, az súlyosan fog ám fájni MINDEN honpolgárnak, párthovatartozástól függetlenül és most arról a vetületről már nem is beszélek, ha a "szemétládasorosista" EU esetleg icipicikét elzárja a pénzcsapot, mermérne...

Jakab.gipsz 2018.11.06. 09:37:04

@KissGecihuszár: A Te véleményed tipikus libbsi duma, zavaros és zagyva narcisztikus mellé beszélés.

Jakab.gipsz 2018.11.06. 09:52:38

T. Lukácsi Katus !

Magának még van mentség, (a tojáshéj még ott van a fenekén), és még nem láthatja annak a fának a tetejét amelyikbe belevágta a fejszéjét.

cselaxi 2018.11.06. 12:39:42

@KissGecihuszár: A trollok mindenhol megjelennek???

KissGecihuszár 2018.11.06. 19:55:29

@Jakab.gipsz: MIÉRT?? INDOKLÁST, okoska!! Az, hogy hülyevagymercsak, nos az sovánka , kevéske, illetve tipikus NER buzi,fidesznyik narratíva!! Főként, ha egy vérbeli konzervatív, jobboldali, echte keresztény emberrel kell vitába bonyolódni, illetve ú.n. ÉRVELNI...
@cselaxi: dettó...
süti beállítások módosítása