Lukácsi evangéliuma

Szabad egyház a szabad államban

2018. március 05. 14:42 - Lukácsi Katalin

benczur-vajk_edited.jpgAz elmúlt napokban a figyelmemet az egyházi parancsok és a polgári törvények kapcsolatára helyeztem, ezért ma az állam és az egyház szétválasztásával foglalkozom. Kis történeti áttekintés után egy kevésbé tárgyalt szempontból vizsgálom, miért is fontos az egyház államtól való függetlensége.

A politikai katolicizmus jellemzésébe beleírtam, hogy ellenzi az állam és az egyház szétválasztását, ami azt sugallja, hogy az egyház érdeke azzal ellentétes. Valóban? Sokat elmond erről a kérdésről, ha megvizsgáljuk a Rákosi- és a Kádár-rendszer egyházpolitikáját, amiről az összegezhető, hogy sose függött annyira az államtól az egyház, mint akkoriban. De pillantsunk a történelembe is, a nagy invesztitúraharc is éppen arról szólt, hogy az egyház megálljt akart parancsolni az állami beavatkozásnak. (Stop Állam!)

VII. Gergely és IV. Henrik küzdelmei a keresztény társadalom feletti hegemóniáról szólt, de azért nehéz elvonatkoztatnom attól a felvetéstől, hogy az egyházi hatalom kiterjesztésének (hierokratikus) célkitűzése végeredményben a világi hatalom túlterjeszkedését akarta megakadályozni. (Óh, megboldogult középkor tanulmányaim!) Ez volt-e a mögöttes szándék vagy sem, végül ez a küzdelem alapozta meg az állam szekularizációját, amiért én – annak ellenére, hogy hívő katolikus vagyok vagy éppen azért – hálás vagyok.

Ebben a kiélezett, hosszas, évtizedekig, évszázadokig tartó vitában (nem zajlottak akkoriban még olyan pörgősen az események, mint manapság, a megosztás egy kattintása helyett kódexmásolók tevékenykedtek… mai ésszel alig felfogható tempó különbség ez) egyes evangéliumi szakaszok súlyánál messze több idézettséget értek el. Ha Jézus tudta volna – vagy Lukács –, hogy egy jelentéktelennek tűnő félmondat micsoda közéleti irodalmat és késhegyre menő vitát eredményez, sose íratott volna le az a megjegyzés Jézus elfogatásának éjszakájáról, hogy „>Uram< – mondták –, nézd, van itt két kard!< Erre csak annyit mondott: >Elég.” (Lk 22, 38) Ebből a minipárbeszédből vezették le azt, hogy bizony az egyházi és az állami hatalomnak külön kell működnie egymástól, de mindkettőre szükség van – vagy éppen az ellenkezőjét bizonyították vele. Virális egy igeszakasz volt, ami századokig elkísérte a középkori „közbeszédet” (a közbeszéd az lehet, hogy az akkori körülményekhez mérten túl modern fogalom).

Az egyház akkor volt a legboldogabb, ha jogilag a legkevésbé függött az államtól, ámde politikai befolyásra mindig törekedett. A liberális katolikusság 19. századi eszméje a „szabad egyház a szabad államban” évszázadokkal előtte elképzelhetetlen lett volna, és elsősorban a világi, politikai hatalom önkorlátozó képességének a hiánya miatt. Igen, különösen a katolikus egyház megragadott minden alkalmat, hogy pozícióját őrizze, de számomra nem kérdés, hogy melyik irány szolgálta az egyház érdekét. Sok katolikus uralkodó képzelte már magáról az évszázadok során azt, hogy valójában ő az egyház igazi patrónája, és országa püspökségének a római pápa helyett inkább a királyhoz kellene hűségesnek lennie. Végül mindig a világegyház nyert, és ehhez kell különösen az egyház államtól való függetlensége.

A katolikus egyház, nevében őrzi az egyetemesség igényét, nem nemzeti egyházakból áll, hanem egyházmegyékből. A szovjetizált hatalmak rengeteget mesterkedtek azon, hogy a pápától elszakítsák a részegyházakat, de ez sehol nem történt meg, olyan kínkeserves erőlködés, mint volt a békepapság, egyértelműen lejáratta magát a hívek előtt. Ma ebben kicsit más a helyzet, sokan jobb katolikusnak tartják a református miniszterelnököt a római pápánál, holott a katolikus egyházban ez nem szimpátia kérdése. A katolikus egyház különleges kegyelme az egységben rejlik. Korokon és kontinenseken átívelő nagy asztaltársaság vagyunk, amely kincs megőrzéséhez az intézményes egyház függetlensége a politikai hatalomtól nélkülözhetetlen.

 

A borítókép Benczúr Gyula Vajk megkeresztelésének vágott verzióját ábrázolja, a forrás: privateuniverse3.wordpress.com.

* * * * * * *

Ezen bejegyzés is egy posztsorozat része, amelyet a nagyböjt alkalmából indítottam. Arra teszek kísérletet, hogy 46 napon át mindennap konkrét politikai (de nem pártpolitikai!) témák mentén keressem azt, mi lehet Jézus álláspontja. Kizárólagosság nélküli töprengések, vállaltan gyarló és töredékes útkeresés, „az Úr arcának keresése”, ahogyan azt XVI. Benedek pápa írta A Názáreti Jézus című trilógiájában. Fogadjátok szeretettel, türelemmel, megértéssel. Imádkozzunk és gondolkodjunk együtt!

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lukacsikatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr9913717030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2018.03.05. 20:55:23

Az egyház "államtól" való függetlensége megvalósíthatatlan, hiszen az egyházi vagyon elrablása miatt az egyházakat konkrétan az állam finanszírozza. Ebben változás nem várható: az egyház függésben marad az államtól.

Ami esetleg változhatna, az az, hogy az egyház egy-egy párttól/politikai oldaltól ne függjön. Ehhez az kellene, hogy az egyházak meg tudjanak egyezni stabilan minden komolyabb párttal a finanszírozási kérdésekről. Innentől nem lennének érdekeltek vagy épp ellenérdekeltek egyik vagy másik párt hatalomra jutásában.

BiG74 Bodri 2018.03.05. 21:01:45

@Ad Dio:
Mondjuk lehetne egyfajta igény is a papság részéről, hogy független legyen az államtól.

Ad Dio 2018.03.05. 21:06:57

@BiG74 Bodri:

Van. Hidd el, a papok többségének PONT a háta közepére hiányzik, hogy párt politikával foglalkozzanak. Ők Isten Országáért és annak építésért lettek papok. Ha politikusok akartak volna lenni, minden bizonnyal azok lettek volna...

Ad Dio 2018.03.05. 21:13:27

@BiG74 Bodri:

Az államtól akkor tudna csak függetlenedni az egyház, ha a valamikori vagyonának legalább 20-25%-át visszakapná, hogy azok jövedelméből tartsa fenn a társadalmi misszióit, intézményeit, műemlékeit stb. Ez illúzió: az egyház függésben marad, ami rossz, de innentől kikerülhetetlen rossz. Na most viszont lehet még rosszabb is, ha az egyik politikai oldal ellenségként kezeli... ugyanis innentől a másik természetszerűleg haverkodni fog vele a vallásos emberek szavazataiért. Innentől az egyház kényszerpályán van. Lehet az egyházat szidni, hogy elkhm..cédul, de az ősbűn nem ez...

meszena 2018.03.05. 21:21:13

Az hozhatna előrelépést, ha a jelentősebb pártok közös megegyezésre jutnának a kérdésben.
Azoknak az egyházi intézményeknek a kérdése,a melyek közfeladatot látnak el, a legegyszerűbb. Inkább a számuk lehet kérdéses, illetve, hogy milyen igény esetén szükséges a bővítésük, vagy megszüntetésük.
Az 1%-os támogatás az szja csökkenésével elvesztette az eredeti jelentőségét. Talán az lehetne erőlepés, ha ez a felajánlás valamilyen arányszámot jelentene évről évre.
A fejlesztési támogatások kérdése a legnehezebb: hol és mennyit segítsen az állam ezen a területen. Az egyházi intézményrendszer a társadalmat szolgálja ki.

BiG74 Bodri 2018.03.05. 21:21:55

@Ad Dio:
Az egyház soha nem fog önmagától függetlenedni az államtól, a politikától, ez nem vagyon kérdése. Ez emberi jelleg, márpedig a papok, egyházi hatalmak emberek, akik hatalommal bírnak komoly embertömegek felett. Az egyház akkor volt független, amikor vezető hatalomként regnált.

Ad Dio 2018.03.05. 21:36:48

@BiG74 Bodri:

Nem értünk egyet.

A klérusnak vajmi kevés "hatalma" van a templomba járók felett. Az a "hatalom" is sokkal inkább spirituális, lelki, mintsem politikai. A templomba járók ugyan olyan emberek, mint a templomba nem járók: 21. századiak, nem kérnek különösebben az irányítgatásból. Sőt. Mivel a vallásosság egyre inkább értelmiségi irányba tolódik el, a templomba járók mondhatni az "átlagnál" is függetlenebbek, jobban vágynak a függetlenségre.
A politikai pártokhoz húzás tényleg nem más, mint túlélési stratégia. És ha nem lenne rákényszerítve az egyház erre, nem is csinálná.

laci_52 2018.03.05. 23:17:57

Manapság már az egyháznak az állam alárendeltjének kell lennie, ez a modern szekularizált államban alapkövetelmény. viszont az államon belül az egyházak szabad működését biztosítani kell.

Jakab.gipsz 2018.03.06. 00:11:14

A "szabad egyház szabad államba" kijelentés azonos a "fából vaskarika" kifejezéssel, ennek abszurditásával vagy egy paradoxon feloldozására tett kísérlettel.

chrisred 2018.03.06. 05:45:12

@Ad Dio: Erre nem vennék mérget. A XXI. században is vannak, akik félnek az önállóságtól, a felelősségtől, és irányításra, a tekintélytől származó útmutatásra vágynak, amit kétely és kritika nélkül követhetnek. Tapasztalataim szerint pont ők azok, akik könnyen válhatnak egy szekta vagy egy vallásos irányzat tagjává.

bkkzol 2018.03.06. 06:14:24

Sajnálatos módon az egyházak magasan túl vannak finanszírozva közpénzből. Az volna a kívánatos és követendő ha szigorúan alulról szerveződve történne az egyházak anyagi támogatása. Ahol nagy hívő közösség van ott "össze dobják" az igényeiknek megfelelő szolgáltatások árát.
Borzasztó, hogy iskolákat adtak egyházaknak olyan környékeken is ahol szinte nulla az egyházi oktatást igénylők létszáma. Botrányos, hogy pannonhalmi luxus szálloda építésre adnak milliárdos közpénzt az egyháznak. Egyházi műemlékeket újítanak fel közpénzből anélkül, hogy köztulajdonba kerülne vagy jelzálogot terhelnének rájuk.

Jakab.gipsz 2018.03.06. 06:45:30

@chrisred: Te például kitől vagy mitől vagy "önálló" gondolkodó ?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.06. 07:10:55

Jelenleg napjaink fő kérdése az állam elválasztása az ateizmustól.

Ad Dio 2018.03.06. 08:30:05

@chrisred:

"Tapasztalataim szerint pont ők azok, akik könnyen válhatnak egy szekta vagy egy vallásos irányzat tagjává."

Vagy épp divat, technológia, kütyü, facebook stb. függővé. Gyere el közénk és meglátod, hogy a vallásos pont olyanok mint a többiek. A meglátásaid prokoncepciók eredményei.

chrisred 2018.03.07. 05:20:10

@Jakab.gipsz: Hogy a személyes lelki meggyőződésemet megtartam magamnak, nem pedig egy megkonstruált közösségi szervezeten belül gyakorlom másokkal.

chrisred 2018.03.07. 05:23:35

@Ad Dio: Már megbocsáss, de nem én állítottam, hogy a XXI. századi emberek általánosan függetlenek és nem kérnek az irányítgatásból, hanem te. Amit leírtam, teljesen általános jelenség a XXI. században is. Személyes tapasztalatról írtam, az általánosítást pedig már előttem elvégezted, én csak ellenpéldákra hivatkoztam.

Ad Dio 2018.03.07. 07:11:01

@chrisred:

Nem kell mindenben egyetértenünk. Rendben van a dolog.

Szép napot!

heizer 2018.03.07. 10:14:52

Az egyház függetlenítésére az elmúlt években lett volna egy óriási esély (mert lássuk be, a jelenlegi rendszer bizony nagyon is függővé tesz): a szétosztogatott állami földeket nekik lehetett volna visszaadni.

Ugyan még így is megmaradott volna a függés (ha csak hosszútávú bérlettel adják át, és ugye ott vannak az agrártámogatások) viszont bizonyosan jobb kezekbe kerültek volna mint most. Ez lehetőséget biztosított volna a vatikáni szerződés újratárgyalására is.

De nekünk hívőknek is többet kéne ebből vállalnunk. Régen egy-egy templom megépítése 50-100 évig is eltartott, most sem dőlne össze a világ, ha a műemlékvédelem egy lassú, de a hívek és turisták pénzéből összeálló folyamat volna. Nem kell mindennel 2-3 év alatt végezni.
süti beállítások módosítása