Lukácsi evangéliuma

Megmenthető-e Európa? - keresztényként az iszlamizációval szemben

2018. március 11. 22:56 - Lukácsi Katalin

wp_20161003_12_09_28_pro_2_nevvel.jpg

„Hogyan viszonyul(na) Jézus az iszlamizációhoz? Érdekes kérdés. Nyilván a kérdés érdekességét nem az adja, hogy elutasítja-e vagy sem, mert az nem kérdés, hanem hogy milyen stratégiát választana.” Vetettem fel tegnap. Tegnap arról értekeztem, hogy a Szentírásból ehhez a kérdéshez kapunk-e fogódzót, mennyi a reményünk a pontos válaszra, és elidőztem azon a tényen is, hogy Jézus halála után 2000 évvel ezek a kérdések egyáltalán felmerülnek még. Mostani írásom elején leszögezem azt, amit tegnap nem említettem meg. Az iszlamizációval kapcsolatban nem pusztán az a kérdés, hogy miként viszonyuljunk egy másik valláshoz, hanem annak erőszakos terjesztéséhez miként.

Nem akarom sem Bayer Zsoltot, sem Márfi Gyula veszprémi érseket bosszantani, de az erőszakkal szemben „sajnos” elég egyértelmű Jézus: tartsd oda a másik orcádat is. Önkényesen kijelenthetjük, hogy ez csak egy szimbólum, ezt nem kell komolyan venni, Jézus nem volt hülye, ezt nem gondolhatta komolyan, azt sem gondolta komolyan, hogy gyűlöljük a szüleinket stb. Csak amíg az utóbbi mondata („aki nem gyűlöli apját, anyját, az nem méltó hozzám”) az egy hebraizmus, addig a hegyi beszédben több mondaton keresztül elemzi az erőszakmentességet. Bibó István nagyon inspiráló Krisztus-képében is az Ő erőszakmentességét emeli ki (valaha Bibó sokat jelentett kormánypártunk alapítóinak). De emlékezhetünk Szent Pál gyönyörű felszólítására is: „Ne engedd, hogy legyőzzön a rossz, inkább te győzd le a rosszat jóval”. (Róm 12, 21)

Szerény véleményem szerint Jézus felhívása az erőszakmentességre nem arról szól, hogy az önvédelem az gyalázatos, de amikor biztos vagy az igazadban, és amikor a rád támadó atyafid is fontos a számodra, és meg tudod őrizni a békéd, az az életszentség. Az életszentség az eszményünk, arra vagyunk elhívva, de azt senkinek nem lehet parancsba adni, és a Szentlélek aktív együttmunkálkodása nélkül elérhetetlen állapot, valójában ajándék, amit kérni kell. Tehát az önvédelem nem rossz, de a krisztusi eszmény több puszta önvédelemnél. Mivel az életünk és halhatatlan lelkünk több mint pár évtized, több mint pár épület, és több mint félretett vagyonunk, van egy másik dimenzió is, ahol tetteink értelmezhetők, ez az isteni távlat. Ne feledjük, a kereszt a görögöknek (akik a kor vezető civilizációját képviselték) balgaság, a zsidóknak (Jézus saját vallási közege) botrány. Nem csoda tehát, hogy ma is bolondnak vagy Isten-káromlónak nevezik például Ferenc pápát azért, ha nagycsütörtökön „migránsok” lábát mossa meg. („Ez felháborító!”) Földi logika szerint abszolút igazuk van, de hát van ez a furcsa, meghökkentő valami, amit kereszténységnek hívnak, és itt a szeretet szempontjából vizsgálják a tetteket.

Vajon azok, akik a keresztény kultúrát akarják mindenáron megvédeni, tudják-e, hogy mi is az a kultúra, amiért ők tűzzel-vassal harcolnak? Mert a kereszténység nem templomfalak, nem emlékmű-keresztek, még csak nem is a gyönyörű gregorián ének, nem Isten neve az alkotmányban, nem a harangszó délben, nem kötelező hittan, és nem munkaszünet nagypénteken, hanem a kereszténység lélek és élet, közösségben bontakozik ki.

Tegyük fel, ha mi minden országunkba érkezőt (akik, ugye, kopogtatva jöttek), megkeresztelnénk (mint tették velünk ezer éve), attól még keresztény közösségeink nem lüktetnének élettől. Másik variáció, ha megtiltanánk a muzulmán vallás gyakorlását a hazánkba érkezőeknek, attól sem lüktetnének az élettől keresztény közösségeink. Két olyan radikális verziót vetettem fel, amely remélhetően csak nagyon kevesekben merül fel, de a kontraszt egyértelműen megmutatja, hogy ezekkel szemben mire van szükségünk. Nem az iszlamizációtól kell a keresztény közösséget megmenteni, hanem saját restségünktől. Mert ha restek vagyunk élő keresztény közösségeket szervezni, akkor „migránsmentes övezetként” is omladozni és kongani fognak templomaink. (Rosszabbik eset az, hogy templomaink gyönyörűen fel lesznek újítva a bőkezű és viszonzást váró államnak köszönhetően, azonban aztán gyönyörű állapotban fognak kongani az ürességtől.)

Rendben. A keresztény közösséget tehát önmagától kell megmenteni, nem az iszlamizációtól, de akkor mit tegyünk Európával? Európát egyre kevésbé lehet kereszténynek nevezni, és nem azért, mert egyre több benne a muszlim, hanem mert nevében egyre kevésbé tartja magát kereszténynek. Ez korunk kérdése. A demográfiai folyamatok és esetleg a még tovább erősödő népvándorlás következményében a ma ismert Európa akár el is tűnhet. Hajdan a gót, a germán, a magyar vagy a szláv királyságokat integrálni tudta a keresztény Európa, a mostani népvándorlás során azonban nem komplett népek és országok érkeznek hozzánk, hanem egyes emberek, akik identitásukban egy másik hatalmas civilizációhoz kötik magukat.

Az, hogy velük szemben nem állunk neki tűzzel-vassal téríteni, mint mondjuk Nagy Károly a szászoknak, a katolikus hadak a katharoknak, vagy Kapisztrán Szent János máskor a spanyol inkvizíció a zsidóknak, ez ! Ez nem egy kultúra gyengeségének, végnapjainak, hanem éppen, hogy kereszténységének a jele. Ha ezért megvetjük Európát, akkor mit szeretünk a kereszténységben? A gátlásunk jogrendszereinkben hatalmas, hogy a másikat eltiporjuk, szabadságát korlátozzuk, akaratunkat ráerőltessük, ez valaha elképzelhetetlen lett volna! Ma Jézust az Unió egyetlen tagállamában sem feszítenék keresztre! A közvélemény megfeszíthetné, de csak szimbolikusan, mert a jogrendszereink azokat ítélné el, akik erre vetemednének!

Lehet, hogy gondolkodásom naiv, de lehetetlennek tartom azt, hogy egy eszméiben mélyen keresztény civilizáció eltűnjön. Ha válaszul olyanná válunk, mint akiktől félünk, és önmagunkból kivetkőzve rontunk rá elleneinkre, akkor omlunk össze. Töltsük meg templomainkat, színházainkat, könyvtárainkat, egyetemeinket, kávézóinkat! Ha élethez méltó élettel elbukunk, akkor méltatlanul élve is el fogunk bukni. De akkor már inkább éljünk eszméinkhez, örökségünkhöz és Jézus kereszthalálához méltó életet.

 

A fotó a sajátom, Jeruzsálemet ábrázolja a Kakasszó Templom mellől készítve, szemben a Templom-hegy és az Olajfák hegye.

* * * * * * *

Ezen bejegyzés is egy posztsorozat része, amelyet a nagyböjt alkalmából indítottam. Arra teszek kísérletet, hogy 46 napon át mindennap konkrét politikai (de nem pártpolitikai!) témák mentén keressem azt, mi lehet Jézus álláspontja. Kizárólagosság nélküli töprengések, vállaltan gyarló és töredékes útkeresés, „az Úr arcának keresése”, ahogyan azt XVI. Benedek pápa írta A Názáreti Jézus című trilógiájában. Fogadjátok szeretettel, türelemmel, megértéssel. Imádkozzunk és gondolkodjunk együtt!

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lukacsikatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr9413732254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.12. 15:39:11

Harcunk 3 fronton megy jelenleg:

1. A legkevésbé fontos valójában a tűzpárbaj az iszlamistákkal, de ezt is meg kell tenni. Iszonyú kerítéseket kell emelni, kőkemény kézzel.

2. Ennél fontosabb a már behatolt iszlamisták terrorizálása. Oda kell csapni hatalmas erővel, állandó megfigyelés alatt tartani őket.

3. A legfontosabb azonban a belső ellenség agyagba tiprása. Iszlamista NGO-k, norvégiaiköztársaségi és sorosista, más egyéb filantróp-gazemberi szerveződésekre a lecsapás, a homoklobbi és a feministák agyarának letörése, az ateisták megzabolázása.

Miért? Mert az alapvető baj nem az iszlamisták támadása, hanem az, hogy mi nyitott társadalommá zülledve kinyitottuk magunkat e támadások előtt. Ha keményen, harci pajzsba bújva, állig felfegyverkezve lát minket Mohamed fenevadserege, kétszer is meggondolják a támadást. De ha vilkommenbuzikat látnak, akkor röhögve támadnak.

$pi$ 2018.03.12. 16:03:21

"addig a hegyi beszédben több mondaton keresztül elemzi az erőszakmentességet"

Jézus ezt is mondta:

"24. És az ott állóknak monda: Vegyétek el ettől a gírát, és adjátok annak, a kinek tíz gírája van.
25. És mondának néki: Uram, tíz gírája van!
26. És ő monda: Mert mondom néktek, hogy mindenkinek, a kinek van, adatik; a kinek pedig nincs, még a mije van is, elvétetik tőle.
27. Sőt ennek felette amaz én ellenségeimet is, kik nem akarták, hogy én ő rajtok uralkodjam, hozzátok ide, és öljétek meg előttem! "

Ennyit az erőszakmentességről: azokra vonatkozik, akik hagyják, hogy uralkodjon rajtuk.

2018.03.12. 16:06:34

Variációk Jézus-tematikára. Fiktív feltételezés: Jézus a 20-21. században jött el. Na nézzük!
-Jézus volt Martin Luther King - agyonlőtték
-Jézus 1948-ban jelent meg a SZU-ban - Sztálin a Gulagra deportáltatta, meghalt, névtelen tömegsírban van
-Jézus német zsidó volt - Hitler elgázosította
-Jézus menekült volt - belefulladt a tengerbe (ha nem, Pintér Sándor emberei Röszkén megverték, durván szidalmazták "Kelj má' fel, a kurva anyád!", visszazavarták Szerbiába. Jézus még "saruiról is leveri Magyarország porát" és soha ide többet nem jön. Végünk!)
A sztori meg fogja ismételni önmagát. Mert persze, hogy a mai Európában nem feszítenénk meg Jézust. Mint ahogy Izráelben sem feszítették volna meg anno Mózest. De Jézus új volt - mint ahogy az is új lenne, aki most jönne. Talán az írástudó és farizeus Semjén Zsolt lenne az első, aki hangosan "imposztor csaló, megfeszíteni!"-t kiáltana?

$pi$ 2018.03.12. 16:11:12

@Kispangit: "Fiktív feltételezés: Jézus a 20-21. században jött el. Na nézzük!"

Elég butaság és modoros ez a lista. Jelen pillanatban is vagy féltucat ember él a világon, akik Jézus reinkarnációjának hirdetik magukat és akiknek követőik is vannak.

Itt egy lista: en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_claimed_to_be_Jesus

Lajos Kovács tanaka 2018.03.12. 16:51:45

Kedves Lukácsi Katalin!

Én most értelmetlen, de legalábbis parttalan teológiai vita helyett egy kérdést tennék fel Önnek: - Amíg a KDNP-ben politizált, hogy hogy nem jelent meg egyetlen blogja-írása sem az Indexen?! Most, hogy nyíltan kormányellenes lett, rögtön befogadták?! Megvilágosodott, hogy ezen a portálon tudná legjobban érvényesíteni az ige hirdetést, a keresztény-katolikus értékrend eszmeiségét?!

room_101 2018.03.12. 16:52:40

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
De a legfontosabb a hogy a leírt 3 pont végrehajtása közben még véletlenül se kelljen a seggedet a fotelből felemelni.

morph on deer 2018.03.12. 16:56:01

@$pi$:
“akik Jézus reinkarnációjának hirdetik magukat és akiknek követőik is vannak.
Itt egy lista:”

Már vártam a fideszes pártnévsort, aztán rájöttem, hogy nálunk nem Jézus uralkodik, hanem az atyaisten maga...

apro_marosan_petergabor 2018.03.12. 18:10:23

Bár a kereszténység örök emberi értékekről szól, mégis, aki úgy gondolja a szeretet erejével mindent le lehet küzdeni, az súlyosan téved. Elég, ha csak a történelmet vizsgáljuk. Az iszlám a bibliából született, Mohamed által ctrl C > ctrl V módszerre (ezt egy indiai mesélte így nekem, Indiában, forrása egy egyetemi társa, egy későbbi ottani imám volt, whyskizés közben...). Azaz lemásolta és utána beleírt olyan dolgokat, amelyek agresszívvá, hódítóvá és hegemonizálásra törekvővé tette a vallást, melyet 600 évvel a kereszténység után generált és "értékesített" Mohamed.
Rá 800 évvel már elfoglalták iszlám lobogó alatt az őskeresztény államot, Bizáncot, melyet az tett lehetővé, hogy a keresztények akkor - világi alapon - nem fogtak eléggé össze. Eredményeképpen majdnem kiirtottak bennünket is, Albániát, Boszniát iszlamizálták, Kosovó már iszlám, Európa felett 400 évig lengett iszlám zászló (GR, BG, SRB, RO). Csak a keresztény összefogás szellemben és a földön is mentette meg akkor Európát a totális iszalmizációtól. A helyzet most sem más. Ha beengedjük őket felfalnak bennünket, mint ahogy India jelentős részét is felfalták, uralták 700 évig. A módszerek nem változtak semmit. telepedj meg, házasodj, akár több nővel. szülj, iszlamizálj és vedd át a hatalmat. Ez ellen kevés a szeretet, mert mire elmagyaráznád, már nem vagy...
Az, hogy közben iszlamizáció nélkül is csökken a kereszténység ereje - egy más, megoldandó kérdés - ennek oka a pénz-központúság és az erőszakos liberalizáció, a szabadosság terrorja - de nem mindenütt van így, lásd pl. Lengyelországot.
Summázva, le kell állítani az európai iszlám terjeszkedést, kemény, politikai megoldásokkal(kerítések, tengeri határvédelem, bevándorlás korlátozás, "család egyesítés" leállítása, szűrés(csak keresztény bevándorlás) engedélyezése), különben száz év múlva ez a kérdés nem fog felvetődni...

Ad Dio 2018.03.12. 18:16:52

@morph on deer:

Toll és billentyű, az csembaló...

David Bowman 2018.03.12. 18:36:59

@$pi$: . "Nem azért jöttem, hogy békét hozzak, hanem kardot."
A Biblia szerint egyértelmű, hogy Mohamed az Antikrisztus.

David Bowman 2018.03.12. 18:38:07

@$pi$: Attól függ, aznap mit szívott.

David Bowman 2018.03.12. 18:42:16

@$pi$: Jézus korában is dübörgött a prófétabiznisz. Minden magára valamit is adó falunak volt prófétája. Gondolom, minden harmadik Jehova inkarnációjának tartotta magát.

David Bowman 2018.03.12. 18:46:32

@apro_marosan_petergabor: A család1esítés pedig jó ötlet. Minden muzulmán húzhat haza a családjához. Ja!.. akkor már nem is olyan fontos.

nagyhanna2018 2018.03.12. 18:50:14

"Hogyan viszonyul(na) Jézus az iszlamizációhoz?"

Jézus muszlim volt, benne van a Koránban is, szóval ő nyilván örülne neki.

VáradiJános 2018.03.12. 19:04:09

Majd megmentik a kis fürtös telepesek

2018.03.12. 19:06:55

Anyám... eltelt 2000+ év, hogy az a szerencsétlen mesehős meghalt. És még mindig tömegek hiszik, hogy ez a valóság... (tökmindegy, hogy keresztény vagy iszlám, a vallás maga a szánalom)

2018.03.12. 19:07:46

Megjegyzem, a keresztény és a demokrata kb. olyan párosítás, mint a tisztességes fideSSes. Nemlétező.

élveteg 2018.03.12. 19:58:48

Az hogy Jézus hogyan viszonyulna az iszlámizációhoz az teljesen mellékes kérdés Az a lényeg hogy mondjuk hogyan viszonyult hozzá Martell Károly Mert ha úgy viszonyult volna mint ma európa politikusai akkor ma már fel sem vetődne a kérdés mert nem élne egyetlen keresztény sem Európában

Etniez 2018.03.12. 20:01:12

@David Bowman: Az azóta is virágzik :D

a nemzet fogatlan provokátora 2018.03.12. 20:02:58

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Így van, a libsizmus nevű métely legyegítette Európa immunrendszerét, de azért ha lassan is, kezdenek észhez térni. Ki gondolta vola 3-4 éve, hogy az akkor a mérhetőség határán egyensúlyozó Afd lesz pár év múlva a legerősebb ellenzéki párt Németországban?

BaliBa 2018.03.12. 20:36:25

"... az erőszakkal szemben „sajnos” elég egyértelmű Jézus: tartsd oda a másik orcádat is."
Sajnos éppen, hogy nem elég egyértelmű, hogy ez a velünk szemben elkövetett erőszakos cselekedetre adandó megfelelő válasz. Ugyanis Mt5.39 így szól: "Én pedig azt mondom nektek, hogy ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem annak aki arcul üt JOBB felől, tartsd oda a másik arcodat is."
Ha eltekintünk attól, hogy a jóval kisebb számarányban lévő balkezesek erre képesek lennének, a jobb arcodat egy veled szemben álló csak kézfejével és nem tenyerével tudná "természetes" mozdulattal megütni, ami abban az időben az emberi méltóság semmibe vételét jelentette, és amelyre jellemzően a rómaiak, mint elnyomó hatalom részéről lehetett példa. Ne adja Isten, hogy bármilyen vallású, legyen akár keresztyénségét feledett európai, akár muszlim vallású, hozhasson minket ilyen helyetbe. Amíg ilyen hatalom nem állít hasonló választás elé, addig felelősségünk, úgy cselekedni, hogy ez soha ne is fordulhasson elő.

Ami a nagycsütörtöki lábmosást illeti, amióta hallottam e gesztusról a "migránsok" irányába, nagy várakozással fordultam vízkereszt ünnepe felé. Legnagyobb csalódásomra azonban semmi nem utalt arra, hogy a megkeresztelt 34 csecsemő közül hányan voltak csak "migráns" családi hátterűek, nemhogy muszim gyökerűek.

Amivel egyetértek, kedves Katalin, hogy keresztyénségünk gyengesége Európában, magunkban keresendő. Az erre adott válasszal, hogy a keresztyéni szeretet jegyében fogadjunk be bárkit, olyanokat is, akik ellenünk törhetnek, már semmiképpen. Nem gondolom, hogy ez a keresztyénség, pontosabban Jézus tanításának diadalát hozná, sokkal inkább kísértésnek tűnik. Ha már Máté evangéliumából indultunk, olvassuk mit ír a hegyi beszéd előtti fejezet: Mt4.5-7

$pi$ 2018.03.13. 06:39:12

@apro_marosan_petergabor: "Az, hogy közben iszlamizáció nélkül is csökken a kereszténység ereje - egy más, megoldandó kérdés - ennek oka a pénz-központúság és az erőszakos liberalizáció, a szabadosság terrorja - de nem mindenütt van így, lásd pl. Lengyelországot. "

Az ok az oktatás. Minél több embert tanítasz meg arra hogyan műlödik a világ, annál kevesebb ember fogja elhinni a beszélő kígyó meg a hal hasában lakó próféta meséket.

A "szabadosság terrorja" meg egy baromság, gondoltam szólok. Konztraproduktív ilyeneket írni, csak kinevetnek miatta.

$pi$ 2018.03.13. 06:47:43

@apro_marosan_petergabor: "Bár a kereszténység örök emberi értékekről szól,"

Örök emberi értékekről? Mik lennének azok? Merthogy a kereszténység arról szól, hogy az emberek létezését, a világot, az erkölcsi szabályokat, az emberi élet értelmét, a túlvilágot, a törvényeket, a tanítást az isten adta. Ezek "isteni" értékek. A biblia arról szól, hogy minden, amit az emberek tettek ehhez értéktelen, sőt bűnös. Még képeket meg szobrokat csinálni is halálos bűn.

Szóval mik azok az "emberi" értékek?

És mik az "örök" értékek? A hetedik nap megtartása, amit halálbüntetés terhe mellett ír elő a biblia? Az, hogy a tiszteletlen gyereket megölheti a szülő? Az, hogy a leölt ellenségek szűz lányait hazaviheted rabszolgának? Az, hogy a saját lányodat eladhatod, ha megszorulsz anyagilag? Az, hogy aki más vallásban hisz, azt meg kell ölni? Az, hogy ha megerőszakolsz egy szüzet, akkor az köteles feleségül menni hozzád?

Ezek a nagyon értékes erkölcsi szabályok lennének "örök" értékek?

$pi$ 2018.03.13. 07:06:32

@hullajelölt88: "Anyám... eltelt 2000+ év, hogy az a szerencsétlen mesehős meghalt."

A Jézus karaktert egy Titus Flavius Josephus (en.wikipedia.org/wiki/Josephus) nevü kitért zsidó alkotta meg politikai propagandaként, ami a Flavius dinasztát, elsősorban Flavius Titust (en.wikipedia.org/wiki/Titus#Historiography) próbálta meg elfogadtatni a zsidókkal.

Titus magát konkrétan megválrónak tartotta. Megpróbálta pacifikálni a zsidókat miután elsöprő győzelmet aratott felettük. Innen származik az újszövetség békét hirdető üzenete: egy római kísérlet a legyőzöttek megbékítésére.

Az újszövetségben Jézus utazásai és cselekedetei egyrészt korabeli mesékből átvett motívumok, másrészt Titus hadjáratainak és utazásainak allegórikus átiratai. Cirka 40 évvel visszadátumozva.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.03.13. 07:20:14

@$pi$: A kereszténység nem egyenlő "beszélő kígyó meg a hal hasában lakó próféta mese", gondoltam én is szólok. Az oktatás az ilyen jellegű tudatlanságon segíthet egyébként, tényleg.

$pi$ 2018.03.13. 07:53:12

@p.a: "A kereszténység nem egyenlő"

Nem, nem egyenlő, ezt nem is állítottam. Szalmabáb érvelést folytatsz.

"Az oktatás az ilyen jellegű tudatlanságon segíthet egyébként, tényleg."

Milyen tudatlanságot? Azt akarod beadni, hogy én azt hittem a bibliában csak két abszurd mese van és semmit több? Ne csinálj úgy mintha naívabb lennél mint amilyen vagy. Sokkal több naív mese van benne, mondjuk a jeruzsálem utcáin rendalírozó zombik történetét is említhettem volna. Tudod, akiket csak egyetlen ember említ a világtö9rténelben... :)

Vagy azt a részt a Jób történetében, amikor kiderült, hogy istennek fogalma sincs róla honnan jön a jégeső meg arról, hogy a föld nem oszlopokon áll?
süti beállítások módosítása